Evo kolike su plaće predsjednike zemalja regije?

Izvor: Twitter

Iako se nastoji sakriti kolike su plaće pojedinih državnih dužnosnika, u javnost su procurile informacije o plaćama pojedinih predsjednika zemalja iz naše regije.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor ima najveću mjesečnu plaću među kolegama iz regije, dok najmanju prima njegov kolega iz Srbije Aleksandar Vučić.

Plaća predsjednika Slovenije na mjesečnom nivou, kako se navodi u njegovoj imovinskoj kartici, iznosi 3.322 eura. S druge strane, njegov srpski kolega Aleksandar Vučić mjesečno prima čak tri puta manje. Vučić u ime obavljanja funkcije šefa države na mjesečnom nivou zarađuje 1.083 eura, što je najmanja predsjednička plaća u regiji.

Više od 3.000 eura iznose mjesečna primanja hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ali i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, piše Pobjeda.

Prema podacima hrvatskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Grabar Kitarović ima neto plaću od 3.276 eura, dok članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prosjeku zarađuju 3.091 euro.

Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, članovi Predsjedništva te zemlje Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić primaju 2.862, 2.874 i 3.536 eura mjesečno.

Mjesečnu plaću u iznosu od 2.873 eura prima i predsjednik Kosova Hašim Tači.

Premda na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije Crne Gore još nisu objavljeni podaci o mjesečnim primanjima predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, poznato je da je njegov prethodnik na toj poziciji mjesečno zarađivao oko 2.420 eura, pa se zaključuje da toliko iznosi i Đukanovićeva mjesečna zarada.

Manje od 2.000 eura na mjesečnom nivou zarađuju predsjednici Albanije Ilir Meta, čija plaća iznosi 1.425 eura i Makedonije Đorđe Ivanov, koji zarađuje 1.250 eura.

Ako se primanja šefova država usporede sa prosječnim plaćama u regiji, dolazi se do zaključka da svi oni mjesečno prihoduju daleko više od prosjeka u svojim zemljama.

Rekorderi su, ipak, predsjednik Kosova i trojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Mjesečna plaća Hašima Tačija gotovo osam puta je viša od prosječne plaće na Kosovu, a Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića sedam puta u odnosu na prosječnu zaradu u Bosni i Hercegovini.

Trostruko višu plaću od prosjeka u svojim zemljama primaju predsjednici Hrvatske, Makedonije i Slovenije. Iako je plaća predsjednika Srbije Aleksandra Vučića najmanja među kolegama iz regije i on zarađuje duplo više u odnosu na prosječnu plaću u Srbiji.

Prema službenim podacima, najveće prosječne plaće u regiji imaju Slovenija i Hrvatska, a najniže Makedonija i Bosna i Hercegovina, prenosi RTCG.