Evo koju bi ulicu nakon ‘Titove’ u Zagrebu uklonio Don Damir Stojić

Foto: Laudato

Nakon što je zagrebačka skupština izglasala micanje imena Trga maršala Tita putem Facebooka se oglasio Don Damir Stojić. 

Stojić na Facebooku predlaže da se promjeni ime ulice Vlade Ranogajca, a o čemu je već i ranije govorio Zlatko Hasanbegović. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Nakon što je Tito pao, mnogi danas postavljaju pitanje koja je ulica ili ploča sljedeća. Imam prijedlog: ulica Vlade Ranogajca na zagrebačkom Jarunu. Tko je bio Vlado Ranogajec? Danas ga prikazuju kao antifašistu, sportskog djelatnika i predsjednika nogometnog saveza te žele oprati njegovu prošlost. Neću ulazit u područje sporta, ali Vlado Ranogajec ima jednu drugu, mračnu stranu.

On je bio poratni javni tužitelj i potpisao je stotine smrtnih presuda, prijekih sudova nakon kojih bi obitelji žrtava dobile samo obavijest na komadiću papira. Posebno je uznemirujuća sudbina Jeronima Malinar, oca četvero djece koji je nevin osuđen i ubijen 10.9.1945. Među ostalim, Ranogajec je potpisao i smrtne presude trojici franjevaca samostana Gospe Lurdske u Zvonimirovoj ulici a ostalim fratrima dugogodišnje robije.

Živim na Jarunu i iskreno nisam ni znao da postoji ulica koja nosi Ranogajčevo ime. Ipak, čini se kako ona puno govori o režimu kojem je služio. Naime, koliko sam mogao vidjeti, u ulici nema nijedne adrese već sve zgrade gledaju na nju svojom stražnjom stranom… Zapravo, radi se o slijepoj ulici. Na njezinom kraju građani spontano odlažu svoje smeće u kontejner i šikari oko njega.

Ne znam kako je završio Vlado Ranogajec, je li se pokajao ili ne. Nadam se da jest i da mu je Bog bio milosrdan.

No, kad drugi put razmislim, možda da ime ulice ipak ostane jer predstavlja sve ono što komunizam jest: pustoš, beživotnost i otpad”, napisao je Don Stojić.