Evo koji su tipovi automobila najviše pojeftinili?

Sve veća ponuda i potražnja koja je ponovno oslabila u odnosu na travanj, donose pad cijena rabljenih automobila.

Prosječni rabljeni automobil je u svibnju 2023. u Njemačkoj u prosjeku koštao 28.858 eura. To je 0,8 posto manje nego u travnju ove godine. U usporedbi s istim mjesecom prošle godine cijena je veća za šest posto, navodi portal za prodaju automobila AutoScout24. No sve veća ponuda i potražnja koja je ponovno oslabila u odnosu na travanj, donose pad cijena rabljenih automobila.

Koje su su tipovi automobila, odnosno pogona, najviše pojeftili? Pomalo očekivano pad je najveći kod električnih automobila koji su 4,4 posto jeftiniji nego u travnju 2023. godine. Prosječna cijena električnog automobila je 36.155 eura.

Hibridi sve traženiji

Hibridi su bili puno traženiji i cijena im je pala za samo 1 posto, a prosječna cijena im je oko 40.000 eura. Benzinci su prosjeku jeftiniji za 1,4 posto (26.098 eura), a dizelaši su jeftiniji za 0,5 posto na prosječnih 29.587 eura. Odnosno, dizelaši najbolje drže cijenu. Prosječne cijene padaju već treći mjesec zaredom, piše HAK revija.

Ponuda rabljenih automobila je već, a potražnja nešto manja. Ovi trendovi će se nastaviti sve do jeseni kad bi rabljeni automobili trebali blago poskupjeti, zbog sezonskih razloga. Očekuje se da će, generalno, cijene blago padati.