Povezite se

Vijesti

Evo koji su mediji preko ministarstva podijelili 15 miijuna kuna

Objavljeno

-

Ministarstvo kulture i medija koje vodi Nina Obuljen-Koržinek posljednjeg je dana srpnja objavilo odluku o financiranju projekata “Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija”.

Kako piše Dnevno.hr riječ je o projektima koji se financiraju sa 15,000.000 kuna, a cilj je unapređenje kvalitete medijskog izvještavanja o ranjivim skupinama te podizanje razine javne svijesti o njihovim pravima. Na natječaju je izabrano 13 portala kojima su dodijeljena sredstva:

1. Srpsko privredno društvo Privrednik za projekt “Upoznajmo se da bismo se razumjeli” dobilo je 1,279.614,55 kuna.

2. Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije Lupiga – svijet kroz obične  s partnerima, Centrom za mirovne studije i udrugom TRIS, za projekt “Reflektor” dobila je 1,397.701,73 kuna

3. Udruga za nezavisno medijsku kulturu s partnerom Centrom za mirovne studije za projekt “Ranjive na vidjelo” dobila je 890.376,72 kuna.

4. Udruga Priznajem je za projekt “Razvoj informativne platforme Hrvatski branitelj” dobila 1,302.630,93 kuna

5. Udruga za promicanje kulture Kulturtreger s partnerom Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva za projekt “I to je pitanje kulture?” dobila je 1,342.674,05 kuna

6. Udruga za razvoj internetskih sadržaja Hoću stranicu za projekt “Novo vrijeme – povećanje kvalitete medijskog izvještavanja o osobama treće životne dobi s ciljem povećanja vidljivosti društvene skupine u zajednici” dobila je 922.328,80 kuna

6. Hrvatski katolički radio za projekt “Novi valovi dobrote” dobio je 1,179.100,16 kuna

8. Svjetski savez mladih i partneri, Filozofski fakultet u Osijeku i Generacija.hr, za projekt “mimladi.hr – novo lice naslovnice” dobili su 941.258,85 kuna

9. Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije i Županijska liga protiv raka – Split za projekt “Zajednica bez granica” dobili su 923.433,65 kuna

10. Matica hrvatska i udruga Pragma su za projekt “Uključiva kultura – potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca” dobili 1,393.702,02 kuna

11. Sveučilište Sjever je za projekt “eRadio za drugu šansu” dobilo 644.502,46 kuna

12. Udruga Ri Rock s partnerima, Udrugom za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter i Udrugom SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, za projekt Odašiljač dobila je 1,385.072,28 kuna

13. Centar za razvoj mladih (CERM) i partner PRAGMA su za projekt “SIMS – Socijalna inkluzija mladih” kroz Studentski.hr dobili 1,400.000 kuna, prenosi Dnevno.hr

Vijest da je Ministarstvo kulture i medija na čijem je čelu ministrica Nina Obuljen-Koržinek objavilo nedavno rezultate natječaja za financiranje projekata “Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija”, po kojem je 13 portala podijelilo 15 milijuna kuna, komentiralo je priopćenjem i samo Ministarstvo. Kako u tom priopćenju stoji, Ministarstvo kulture samo je posredničko tijelo, dok se potpis ministrice opisuje samo kao tehnikalija, premda je za kompletan natječaj, njegovu provedbu i odluke zadužen Europski socijalni fond.

U nastavku prenosimo očitovanje Ministarstva kulture i medija u povodu ovoga natječaja:

“Ministarstvo kulture i medija, kao Posredničko tijelo razine 1 u okviru Operativnog programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali’ 2014. – 2020., donijelo je 31. srpnja 2020. godine Odluku o financiranju projekata u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I.’. Odluka o financiranju se donosi za projektne prijedloge koji su uspješno prošli prethodna dva dijela postupka dodjele bespovratnih sredstava: administrativnu provjeru i procjenu kvalitete, a navedeni dijelovi postupka dodjele su u nadležnosti Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, odnosno Posredničkog tijela razine 2 u ovom pozivu. Jedan od uvjeta prihvatljivosti prijavitelja koji je naveden u Uputama za prijavitelje predmetnog poziva (točka 2.2 Uvjeti prihvatljivosti prijavitelja/partnera), a za čiju je provjeru nadležna Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva jest da prijavitelj nije prekršajno kažnjen na temelju pravomoćne sudske odluke zbog kršenja odredbi Zakona o medijima/ Zakona o elektroničkim medijima u razdoblju od 12 mjeseci prije podnošenja projektnog prijedloga i, ako je primjenjivo, u razdoblju od 12 mjeseci prije podnošenja projektnog prijedloga, Vijeće za elektroničke medije nije mu izreklo opomenu. Predmetni projektni prijedlog uspješno je prošao navedene postupke dodjele.

Za provedbu faze procjene kvalitete nadležna je također Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, koja osniva Odbor za odabir projekata (OOP) članovi kojeg ocjenjuju projektne prijave prema kriterijima dodjele koji su objavljeni u točki 6.2 Uputa za prijavitelje. Ministarstvo kulture i medija donosi Odluku o financiranju projektnih prijedloga na temelju popisa (rang-liste) Odbora za odabir projekata iz postupka procjene kvalitete, uključujući konačno Izvješće o provedenom postupku procjene kvalitete.

Minimalni iznos bespovratnih sredstava koji se mogao dodijeliti pojedinom projektnom prijedlogu po ovom pozivu iznosio je 450.000,00 HRK, a maksimalni 1.400.000,00 HRK, a prijavitelji su mogli prijaviti i drugi iznos unutar navedenih financijskih limita. Na konačan iznos dodijeljenih sredstava pojedinom projektnom prijedlogu utjecala je provjera prihvatljivosti projektnih aktivnosti, budući da su iz proračuna projektnog/ih prijedloga brisani izdaci koji se odnose na neprihvatljive aktivnosti (u slučaju da su postojale).

Kriteriji dodjele objavljeni su u točki 6.2 Uputa za prijavitelje predmetnog poziva, a riječ je o razradi kriterija koje je 18. svibnja 2015. godine usvojio Odbor za praćenje OP ULJP 2014. – 2020. Sukladno Smjernicama za ESF, identitet članova Odbora za odabir projekata (OOP) je tajan, kako se ne bi narušilo načelo tajnosti postupka dodjele i načelo jednakog postupanja.”

Nacionalno/Dnevno.hr

Crna Kronika

Pokušaj ubojstva u centru Zagreba

Published

on

Nakon verbalnog sukoba dvojice 49-godišnjaka, sinoć u centru Zagreba, jedan od njih nožem je teško ozlijedio drugoga, izvijestila je u nedjelju zagrebačka policija.

Sukob se dogodio oko 21,30 sati, u stanu u Dalmatinskoj ulici, a liječnička pomoć ozlijeđenom pružena je u KB Merkur.

Osumnjičeni je uhićen i doveden u službene prostorije na kriminalističko istraživanje.

Ucitavanje vijesti

Kultura

Svečanim mimohodom završile 55. vinkovačke jeseni

Published

on

Svečanim mimohodom sudionika i revijom konjiskih zaprega, u Vinkovcima su u nedjelju završile 55, vinkovačke jeseni koje su se, u okolnostima pandemije koronavirusa, održale u prilagođenom formatu te pod epidemiološkim mjerama.

 

U svečanom mimohodu i reviji konjskih zaprega gradskim ulicama prošli su članovi 31 folklorne skupine iz Vukovarsko-srijemske županije koja njeguju  izvorni hrvatski folklor te 25 svečano ukrašenih konjskih zaprega i 30 jahača na konjima. Zbog pandemije je izostao dolazak gostujućih folklornih skupina iz drugih dijelova Hrvatske i dijaspore, međutim njihove nastupe, od Dubrovnika do Đakova, posebno je snimila snimateljska ekipa Vinkovačkih jeseni te su emitirani na video zidu.

Na gradskim ulicama mimohod folkloraša pratili su brojni posjetitelji kojih nije manjkalo unatoč pandemiji koronavirusa. Kako bi suzbili opasnost od zaraze na najmanju moguću mjeru, na osam punktova na prilazu gradskom središtu gradske vlasti postavile su termalne kamere koje su mjerile temperaturu, a dijeljena su i dezinfekcijska sredstva.

Nakon što su preko velike pozornice na Trgu bana Josipa Šokčevića prošle posljednje skupne i konjanici, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić zatvorio je 55. vinkovačke jeseni uz nadu kako će iduće biti u “starom” izdanju i sa sadržajima koji su ove godine izostali poput Dječjih vinkovačkih jeseni, Državne smotre izvornog hrvatskog folklora, Međužupanijske smotre folklora dječjih skupina, zabavnih i tamburaških koncerata, i drugih događaja koje Vinkovačke jeseni čine najznačajnijom tradicijskom manifestacijom u Hrvatskoj.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Kuk: Potres kod Gračaca ne treba povezivati sa zagrebačkim epicentralnim područjem

Published

on

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je da je potres koji je u nedjelju pogodio područje oko Gračaca bio snažan no nije bilo dojava o materijalnim štetama, a poručio je i kako ga ne treba dovoditi u vezu s potresima iz zagrebačkog epicentralnog područja.

“Potres je bio umjereno jak-jak. Dakle, radi se o snažnom potresu koji se u užem epicentralnom području značajno manifestirao i osjetio što je izazvalo veliku zabrinutost građana. Osjetio se na širem području, skroz do Zadra, Biograda, Knina te je izazvao veliku uznemirenost stanovništva, makar do sada nismo primili dojavu o nikakvim materijalnim štetama”, izjavio je Kuk za N1.

Naglasio je i kako potres ne treba povezivati s potresima iz zagrebačkog epicentralnog područja jer oni nisu direktno povezani.

Područje oko Gračaca, Knina i južni dio priobalja je također jako seizmički aktivan i u njemu se potresi događaju, ustvrdio je.

“Radi se o jakom potresu, ali ne tako jakom da bi trebao izazivati materijane štete i nadamo se da se radi o uobičajenoj sezmičkoj aktivnosti”, zaključio je seizmolog Krešimir Kuk.

Seizmološka služba HR na Twitteru je objavila da je u 12.55 sati kod Gračaca zabilježen potres magnitude 4,2 po Richteru.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije