Evo koji su Hrvati najbogatiji: Hrvatska zemlja milijunaša i siromaštva

Iako dobar dio hrvatskog naroda, jedva krpa kraj s krajem, čini se da svaka logika u našoj zemlji gubi smisao pa smo tako po svemu sudeći i plodno tlo za milijunaše, barem ako je suditi po podacima Global Credit Swiss Instituta, koji je objavio procjenu o tome kako broj milijunaša u Hrvatskoj neprestano raste. Da je tome tako potvrđuju i brojke s kojima raspolažu, točnije 2015. godine imali smo 11.400 milijunaša, a već 2025. godine prema procjenama biti će ih 19.600.

Kada je pak o ultramilijunašima, odnosno onima teškima preko deset milijuna dolara riječ biti će ih 213, što je skoro duplo više nego deset godina ranije, a to pak nije pokazatelj da možemo veselo trljati dlanovima nadajući se da ćemo se preko noći obogatiti, već su ovo brojke koje ukazuju na sve veće raslojavanje društva na one sve bogatije, i siromašne.

No, tko su uopće ti hrvatski milijunaši? Prema Forbesovom popisu starom dvije godine, deseti najbogatiji Hrvat suvlasnik je Adrisa Branko Zec, čija je imovina teška 228 milijuna kuna, vlasnik Kandita, Maraske i Brodomerkura Mirko Grbešić idući je na listi, a tu je i Veljko Župan te pokojni Anđelko Leko, čije je hotele lani kupila Adris grupa.

Nakon toga, slijedi Plinio Cuccurin te Andro Vlahušić, vlasnik Dukata, točnije obitelj Besnier iduća je na popisu, na kojega ulazi i više od milijardu i pol kuna teška imovina Emila Tedeshija, osim toga tu je i dvije milijarde kuna vrijedna samo hrvatska imovina obitelji Lukšić, a posebno je zanimljiv status Ivice Todorića čiji je status trenutno pod upitnikom nakon sloma Agrokora, međutim, godinama upravo je on bio na samom vrhu ove liste što ne iznenađuje budući mu je imovina procjenjivana na basnoslovnih 3 milijarde i 379 milijuna kuna.

D.Prša/Dnevno.hr