Evo koga bi građani za premijera… A evo i tko je drugi ..

Izvor: DP/Ivan Penava

Dnevnik Nove TV je objavio rejtinge kandidata i kandidatkinja za premijersku poziciju.

Dnevnik Nove TV je zato u suradnji sa Ipsos Pulsom u periodu od 1. do 20. prosinca na uzorku od 674 građana koji planiraju izaći na izbore istražio koga bi građani, kada bi mogli direktno birati, najradije odabrali za predsjednika ili predsjednicu Vlade RH.

Neki među kandidatima za premijersku poziciju se ili nedvosmisleno vide u toj ulozi – poput aktualnog premijera Andreja Plenkovića ili šefa SDP-a Peđe Grbina, neki su izrazili spremnost da budu u toj ulozi – poput Sandre Benčić ili Ivana Penave, a neki nikad nisu opovrgnuli da bi mogli biti u toj ulozi – poput Nina Raspudića iz Mosta.

Penava na drugom mjestu
Na prvom mjestu je Andrej Plenković: njega bira 26,5 posto ispitanih što je, zanimljivo, nešto lošiji rezultat od onoga kojeg HDZ ima u ovomjesečnom Crobarometru. Daleko iza njega na drugom mjestu je Ivan Penava, kojeg bi kao premijera rado vidjelo 11,2 posto ispitanih, što je pak bolji rezultat od rejtinga njegove stranke.

Na trećem mjestu Sandra Benčić – nju kao premijerku želi gotovo 10 posto ispitanih, što je također bolji rezultat od platforme Možemo! u nedavnom Crobarometru. Četvrti je Peđa Grbin, njega bi kao premijera željelo sedam posto ispitanih – i ovdje kao i kod Plenkovića lošiji osobni rejting od stranačkog. Peti je Nino Raspudić s gotovo pet posto podrške, i njegov je rejting slabiji od Mostova.

A baš kao i kod stranaka, i oko podrške mogućim premijerima i premijerkama more neodlučnih: čak 20,7 posto. Na ostale potencijalne kandidate otpada 15 posto ispitanih, s tim da nitko pojedinačno ne prelazi jedan ili dva posto. Oni koji bi na izbore išli, a nikoga od navedenih ne žele za šefa Vlade je 0,3 posto, a tajnu za sebe čuva 4,4 posto ispitanih.

Stranačke preferencije birača
Analiziramo li ove rezultate po stranačkim preferencijama ispitanika vidjet ćemo da Andrej Plenković ima debelo najčvršću podršku stranke – on je izbor za premijera za 75 posto birača HDZ-a, ali ima i, iako ne pretjerano visoku, stabilnu podršku i u drugim strankama. Među ispitanicima koji bi ga rado opet vidjeli kao premijera je čak šest posto birača SDP-a te pet posto birača Mosta, Domovinskog pokreta, ali i platforme Možemo!.

HDZ i dalje vodi, ali jedna stranka skočila je na treće mjesto: I njihovom lideru raste popularnost

Od onih koji Ivana Penavu vide kao budućeg premijera 54,1 posto je birača Domovinskog pokreta, no on ulazi i u Mostovo biračko tijelo jer od svih koji podržavaju Penavu 10,6 posto je birača Mosta, a tu je šest posto onih koji inače glasaju za HDZ. Zanimljivo, među onima koji žele Sandru Benčić na čelu Vlade samo je 23 posto onih koji se deklariraju kao glasači platforme Možemo!, više je onih koji inače glas daju SDP-u – gotovo 24 posto.