Povezite se

Vijesti

Evo kako je Đapić oblatio Pupovca! Pozdravio uzvik HOS-a i pozvao HDZ i Plenkovića na “ustanak”

Objavljeno

-

Predsjednik stranke Desno, Anto Đapić, poslao je priopćenje u kojem poziva premijera, hrvatske generale te sve Hrvate i Hrvatice da zaustave stanje kakvo se događa u Hrvatskoj u kojoj , kako kaže, Pupovac “drži ključeve u rukama”.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Bolno je, sramotno i tegobno do poniženja više reagirati na izjave i političko-programske provokacije Milorada Pupovca, srpskoga političara u samostalnoj Hrvatskoj. Jer, čovjek koji ni po čemu nikada ne bi zavrijedio više od podsmijeha i sažaljenja, egzotična politička figura poraženoga velikosrpskoga sna koji se kao kula od karata raspao Olujom, dvadeset i tri godine nakon Oluje kako sam kaže i kako državna politika šuti i to mu omogućava – drži ključeve Hrvatske u rukama.

Značaj Pupovca utoliko je ekvivalent potpunoga posrnuća hrvatske državnosti i svih nacionalnih politika, inicijativa, institucija, svih udruga, pa do zadnjega Hrvata koji diše bilo gdje na kugli zemaljskoj. I njegov današnji značaj izdaja je svih stoljetnih snova stotina tisuća i milijuna Hrvata koji su umrli sanjajući svoju slobodnu državu.

Kada danas u samostalnoj Hrvatskoj srpski političar, koji nikada nije ni skrivao da je isključivo srpski političar na radnome mjestu i na račun hrvatske države, šalje dramatičnu programsku poruku: “U Hrvatskoj se i dalje drže otvorena vrata za ustaško naslijeđe”, onda ta poruka nije ni ideološka, ni svjetonazorska, nije ni stranačka ni izraz manjinske političke volje. Niti spada pod najširi spektar ljudskih prava i slobodnoga mišljenja. Niti se odnosi svojim sadržajem i namjerama na Drugi Svjetski rat i NDH, to je poruka koja na bizantinski način ozloglašava oslobodilački Domovinski rat i same temelje suvremene hrvatske države, primjenjujući prokušanu matricu epohalnoga krivotvorenja identiteta hrvatskoga naroda.

To je ubojiti program, konstatacija i poruka da će on i slični preuzeti ključeve hrvatskih vrata i na tim vratima izvršiti selekciju prema svojim normativima, tko smije a tko ne smije živjeti, raditi i upravljati  u Hrvatskoj, i Hrvatskom.

Iako mnogi, što ne znajući, što opsjednuti mitovima o  tuđim moćima i veličinama, što zbog nedostatka minimuma osobne hrabrosti, što zbog nedostatka svijesti o sebi i svome narodu odustaju od političke i javne bitke  za Za dom spremni, iako mnogi među njima nastoje kompromisima zadovoljiti nezajažljivu avet srpske mitomanske i bizantske krivotvorine i zla, pokušavaju ili ignoriranjem ili povlačenjem potisnuti ovo pitanje, iako snaga silnica koje nasrću na Hrvatsku upravo preko pokušaja kriminalizacije Za dom spremni izgleda nepobjedivo, upravo je danas vrijeme zastati i kazati – dosta.

Nema dalje.

Svima onima koji ne shvaćaju koliko je opasno ovo što Pupovac godinama radi, koji ne razumiju da  kompleks krivotvorina koji se već danas neposredno nakon oslobodilačkoga Domovinskoga rata primjenjuje na Hrvatsku, nije ništa drugo nego matrica koja se primjenjivala na razdržavljenje hrvatskoga naroda još od stupanja u Kraljevinu SHS, želimo poručiti – zlo se ne može zaustaviti popuštanjem, niti zadovoljavanjem njegovih trenutnih zahtjeva.

Potpuno je nebitno pod čijom su se fotografijom sastajali HOS-ovci ili bilo koji vojnici hrvatskih vojnih i policijskih snaga, dragovoljačkih postrojbi i skupina domobrana po hrvatskim selima u Hrvatskoj i BiH, tražeći snagu i motivaciju za obranu od srpske agresije. Licitirao Pupovac s Pavelićom ili s nekim drugim, valja mu jedinstveno, a prije svega njegovim naredbodavcima u Srbiji reći – ovo je Hrvatska, branili smo se od vaše agresije kako smo znali i kako smo mogli. Mi smo se borili za život i slobodu,vi ste nam to htjeli oduzeti.

Tu započinje i završava sve.

Na tom saznanju se imaju stvarati pravila u suvremenoj Hrvatskoj i odnosi u hrvatskom društvu.

Hrvatska danas, sve hrvatske generacije koje baštine vitešku obranu svoje zemlje, junaštvo svojih očeva i djedova, svoje braće i prijatelja, mora znati da su vitezovi HOS-a i sve što simbolizira te ljude, stečevina i dragocjenost ukupnog hrvatskog naroda.  Rijetka povijesna dragocjenost, koje se ne bi, i nije, odrekao nikada kroz povijest ni jedan narod. To se odnosi na svakoga hrvatskog ratnika, junaka koji je branio ovu zemlju i narod od srpske agresije pod kojim god znakom, s kojom god pjesmom na usnama i s kojom god simbolikom. To se odnosi na današnje hrvatske junake u udrugama, a pogotovo se odnosi kao ispit časti na njihove vojskovođe koji o tome nikako ne bi smjeli šutjeti.

Da ne bi bilo zabune, ne govorim o vojskovođama HOS-a, nego svim živućim vojskovođama oslobodilačkih vojnih i policijskih snaga Republike Hrvatske. Dopustimo li da nam zlo uđe u krvotok simbolike, da nam podjeli junake i poginule heroje na prihvatljive i neprihvatljive, dopustimo li da nam poražena politika i neprijatelji koji ju zastupaju u današnjim okolnostima arbitrira u tome, odrekli smo se Hrvatske i nismo dostojni zvati se narodom. Jer HOS i njegov pozdrav bio je i ostao – Hrvatska. Naša, jedina i neponovljiva.

Zato pozivam Plenkovića i HDZ, pozivam hrvatske ratne generale i ratne pobjednike, zato pozivam sve Hrvatice i Hrvate, sve inicijative, udruge i stranke, pozivam sve hrvatske skupine, dragovoljce,  ratnike i junake, zastanimo!

Ovo je trenutak Plenkoviću koji povijesno luči zastupanje naroda od izdaje hrvatskoga naroda. Ovo je trenutak vi svi ostali, kad ničija veličina ili ostvareni benefiti ne bi smjeli biti važniji od svijesti i odlučnosti zadstati i reći ponovo i zauvijek – dosta je.

Ovo je Hrvatska!

Mi, hrvatski narod mora odlučiti što su naši simboli, naše vrijednosti, naš znamen. Svako odgađanje, svaka kolebljivost, svaki novi kompromis s bizantinskim zlom koje nam razdire  zemlju i narod i to putem naše neodlučnosti, posrnuća i neznanja, izdaja je najviših vrijednosti našega naroda.

Za dom spremni je stijena suvermene hrvatske državnosti, stijena na kojoj Hrvatska opstaje ili nestaje.

A mi suvremenici smo svi odgovorni za to, ovisno o svojim mogućnostima i pozicijama s kojih smo dužni zaštiti svoj narod i svoju slobodu.

Vijesti

Zagrebački turizam na rubu je preživljavanja

Published

on

Zagreb je lani u ovo vrijeme – nakon Dubrovnika i Rovinja – bio naša najposjećenija turistička destinacija. Danas – potpuno drukčija slika. U gradu boravi samo 10.000, većinom domaćih turista – što je pad od čak 80% u odnosu na prošlu godinu. Zbog epidemije, ali i potresa – zagrebačka turistička industrija na rubu je preživljavanja.

Amerikanci, Korejci, Kinezi i Nijemci u ovo doba lani najviše su šetali našim glavnim gradom. Na zagrebačkim ulicama i trgovima danas – samo rijetki turisti.

– Prošlu godinu smo završili s 210.000 noćenja turista iz Azije, a sada je to izostalo. Izostali su letovi, izostala je potrošnja u Zagrebu, nema dnevnih izleta, sve je stalo, rekla je Andreja Gazdek, savjetnica za turizam ProConcept.

Od 69 zagrebačkih hotela, većina radi, no promet je mizeran. Privatni smještaj i hosteli čine većinu zagrebačkih smještajnih kapaciteta. Najteže je onima koji su u proširenje ponude uložili golem novac.

Ugostiteljima u središtu grada promet je 60% manji nego lani, a malo bolje rade restorani na periferiji.

– Jako puno se lokala zatvorilo, mijenja se vlasnička struktura, neće biti nikome jednostavno preživjeti i čeka nas kaotična godina koja će biti pogubna za nas ugostitelje, rekao je Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Agencije, hoteli, ugostitelji, prijevoznici, trgovci – svi gube jer nema turista.

– Očekujemo da čim se situacija sa virusom stabilizira da ce se turistička kretanja u zagrebu vratiti ne na ono što je bilo krajem prošle godine kada smo imali najbolju turističku godinu ikad ali svakako u neke norrmalnije okvire, rekla je direktorica TZ Zagreb Martina Bienenfeld.

Turistička zajednica grada baš zato kreće s novom destinacijskom kampanjom “Blizu grada, blizu srca”.

Nacionalno/HRT/Zvjezdana Heina

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Capak: Po rezultatima seroloških testiranja 2,4 % ispitanika ima antitijela na virus

Published

on

Ravnateljem HZJZ-a i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak rekao je u nedjelju za RTL da su završili serološko istraživanje, a rezultati seroloških testiranja u Hrvatskoj pokazali su da 2,4 posto ispitanika ima antitijela na virus.

 “2,4 posto ispitanika, ima ih 1054, imaju razvijena antitijela koja dokazuju da su imali susret s koronavirusom. Što je puno više nego što imamo zabilježenih oboljelih. To znači da među nama ima puno više ljudi koji su se susreli s infekcijom nego mi to znamo. Svega nekoliko njih ima neutralizirajuća antitijela, što znači da nisu zaštićeni od ponovne infekcije”, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Capak, gostujući večeras u Dnevniku RTL-a.

 “Mi smo to pažljivo analizirali. Neutralizirajuća antitijela ima svega 2 posto od onih koji imaju IGG antitijela, što znači da nisu zaštićeni od ponovne infekcije”, pojasnio je Capak.

 Najavio je da će rezultate serološkog istraživanja objaviti idućih dana.

 Osvrnuo se i na odluku Nacionalnog stožera CZ da se od ponedjeljka 13. srpnja, za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa, uvodi obvezno korištenje maski za lice za zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, za ugostitelje te u prodavaonicama i u javnom prometu. 

 “WHO već nekoliko dana komunicira da nas najesen očekuje puno kompliciranija situacija nego je sada i mi se za to pripremamo. Ako se ona zaoštri, bit će važno i da na drugim mjestima građani nose maske, pa to na određeni način možemo smatrati i pripremom za jesen. Najvažnije je da mi educiramo naše građane i da se oni naviknu na to kako je važno da se primjenjuju preventivne mjere, a mislim da je represija puno manje važna”, rekao je Capak.

 Upitan, istaknuo je i da je karantena, premda sprječava širenje virusa, neodrživa zbog niza razloga – gospodarskih i psiholoških.

 “Mislimo da najesen nećemo donositi karantenu nego da ćemo segmentalnim i brzim mjerama suzbijati koronavirus. On će biti među nama, mi bi htjeli da to budu manje brojke nego sada i na tome intenzivno radimo. Korona je među nama i neće nestati”, rekao je Capak 

 Najavio je i da će u ponedjeljak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera CZ biti pojašnjenja odluka o jednoj od mjera,  tj. popisivanju sudionika na okupljanjima iznad 100 osoba.

 “Mi ćemo tu odluku pojasniti sutra na press konferenciji. Mislimo da za ona okupljanja za koja inače postoje vertikalni popis, kao što su vjerska događanja, ne bi trebala biti obveza da se to prijavljuje. Ovo se više odnosi na obiteljska okupljanja u restoranima,  hotelima, vatrogasnim domovima gdje nam je u ovom trenutku izvor infekcije”, dodao je.

 “Mi smo već propisali mjere za bazene na zatvorenom, to je širok i visok prostor gdje ima puno zraka, tamo je ograničen broj posjetitelja. Mislim da je to i manje od sto ljudi, ali možemo to i revidirati”, kaže Capak.

 Nacionalni Stožer CZ objavio je ranije danas da je u Hrvatskoj u protekla 24 sata zabilježeno 50 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, jedna osoba je umrla, a broj trenutno oboljelih ukupno je 1117.

 Među njima su 132 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru tri pacijenta, naveo je Nacionalni stožer.

 Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3722 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 119 umrlo, a 2486 se oporavilo.

 U samoizolaciji je trenutno 4861 osoba.

 Do danas je ukupno testirano 93.571 osoba, od toga 763 u posljednja 24 sata.

Ucitavanje vijesti

Split

U splitskoj Zračnoj i Trajektnoj luci ovaj vikend rekordnih 45.000 putnika

Published

on

U splitskoj Zračnoj i Trajektnoj luci ovog vikenda, drugog u srpnju, prometuje oko 45.000 putnika, što je u okolnostima pandemije koronavirusa, rekordan ovogodišnji turistički promet za vikend.

 “Jučer i danas do ponoći u splitskoj Zračnoj luci imat ćemo 125 slijetanja i isto toliko uzlijetanja komercijalnih i privatnih zrakoplova, koji će u dolasku i odlasku prevesti oko 15.000 putnika što je u okolnostima epidemije koronavirus najveći promet tijekom jednog vikenda ove godine,” rekao je za Hinu Mate Melvan, voditelj Službe za prihvat i otpreme u splitskoj Zračnoj luci.
 To je oko 25 posto od ostvarenog prometa u usporedbi s drugim srpanjskim vikendom lani, ali s obzirom na epidemiološke okolnosti, to je pozitivan trend, ocijenio je. 

 Jer u prvih šest mjeseci ove godine u splitskoj Zračnoj luci ostvareno je samo 10 posto prometa u usporedbi  s lanjskim prvim polugodištem, dodao je.
 “U srpnju ove godine je do sada u splitskoj Zračnoj luci angažirano 30 avioprijevoznika  koji lete na 45 međunarodnih linija,” kazao je Melvan.

 Očekuje da će se do kraja srpnja u splitskoj Zračnoj luci povećati broj avioprijevoznika i broj putnika.

 “Vjerujemo da će do kraj srpnja kroz našu Zračnu luku prometovati oko 150.000 putnika, što je oko jedne petine lanjskog ukupnog prometa u srpnju, ali s obzirom na okolnosti epidemije koronavirusa, mi smo zadovoljni ovakvim prometom. Zapravo, možemo reći da imamo ‘novu normalnu sezonu’ u epidemiološkim okolnostima,” istaknuo je Melvan.

Podsjetio je da je u splitskoj  Zračnoj luci obavezno nošenje zaštitnih maski, te prakticiranje socijalne distance i korištenje dezinfekcijskog sredstva za ruke. Ističe da su gosti koji dolaze u splitsku Zračnu luku, disciplinirani i pridržavaju se tih epidemioloških mjera.

Voditeljica “Jadrolinijine” agencije u Splitu, Jelena Ivulić, izjavila je za Hinu da će ovog vikenda kroz splitsku Trajektnu luku prometovati oko 30.000 putnika i 7.000 vozila, što je oko 40 posto prometa u usporedbi s lanjskim prometom drugog vikenda u srpnju, ali je rekordan ovogodišnji vikend promet.
 “Kroz splitsku Trajektnu luku ovog vikenda  najviše prometuju gosti iz Slovenije i Njemačke a najviše se putuje na otok Brač,  pa smo u subotu morali uvesti dvije izvanredne trajektne linije do Supetra na Braču,” kazala je Ivulić.

 I ona je ocijenila da je obzirom na epidemiološke okolnosti promet u splitskoj Trajektnoj luci zadovoljavajući.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije