Povezite se

Vijesti

Evo kako je Đapić oblatio Pupovca! Pozdravio uzvik HOS-a i pozvao HDZ i Plenkovića na “ustanak”

Objavljeno

-

Predsjednik stranke Desno, Anto Đapić, poslao je priopćenje u kojem poziva premijera, hrvatske generale te sve Hrvate i Hrvatice da zaustave stanje kakvo se događa u Hrvatskoj u kojoj , kako kaže, Pupovac “drži ključeve u rukama”.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Bolno je, sramotno i tegobno do poniženja više reagirati na izjave i političko-programske provokacije Milorada Pupovca, srpskoga političara u samostalnoj Hrvatskoj. Jer, čovjek koji ni po čemu nikada ne bi zavrijedio više od podsmijeha i sažaljenja, egzotična politička figura poraženoga velikosrpskoga sna koji se kao kula od karata raspao Olujom, dvadeset i tri godine nakon Oluje kako sam kaže i kako državna politika šuti i to mu omogućava – drži ključeve Hrvatske u rukama.

Značaj Pupovca utoliko je ekvivalent potpunoga posrnuća hrvatske državnosti i svih nacionalnih politika, inicijativa, institucija, svih udruga, pa do zadnjega Hrvata koji diše bilo gdje na kugli zemaljskoj. I njegov današnji značaj izdaja je svih stoljetnih snova stotina tisuća i milijuna Hrvata koji su umrli sanjajući svoju slobodnu državu.

Kada danas u samostalnoj Hrvatskoj srpski političar, koji nikada nije ni skrivao da je isključivo srpski političar na radnome mjestu i na račun hrvatske države, šalje dramatičnu programsku poruku: “U Hrvatskoj se i dalje drže otvorena vrata za ustaško naslijeđe”, onda ta poruka nije ni ideološka, ni svjetonazorska, nije ni stranačka ni izraz manjinske političke volje. Niti spada pod najširi spektar ljudskih prava i slobodnoga mišljenja. Niti se odnosi svojim sadržajem i namjerama na Drugi Svjetski rat i NDH, to je poruka koja na bizantinski način ozloglašava oslobodilački Domovinski rat i same temelje suvremene hrvatske države, primjenjujući prokušanu matricu epohalnoga krivotvorenja identiteta hrvatskoga naroda.

To je ubojiti program, konstatacija i poruka da će on i slični preuzeti ključeve hrvatskih vrata i na tim vratima izvršiti selekciju prema svojim normativima, tko smije a tko ne smije živjeti, raditi i upravljati  u Hrvatskoj, i Hrvatskom.

Iako mnogi, što ne znajući, što opsjednuti mitovima o  tuđim moćima i veličinama, što zbog nedostatka minimuma osobne hrabrosti, što zbog nedostatka svijesti o sebi i svome narodu odustaju od političke i javne bitke  za Za dom spremni, iako mnogi među njima nastoje kompromisima zadovoljiti nezajažljivu avet srpske mitomanske i bizantske krivotvorine i zla, pokušavaju ili ignoriranjem ili povlačenjem potisnuti ovo pitanje, iako snaga silnica koje nasrću na Hrvatsku upravo preko pokušaja kriminalizacije Za dom spremni izgleda nepobjedivo, upravo je danas vrijeme zastati i kazati – dosta.

Nema dalje.

Svima onima koji ne shvaćaju koliko je opasno ovo što Pupovac godinama radi, koji ne razumiju da  kompleks krivotvorina koji se već danas neposredno nakon oslobodilačkoga Domovinskoga rata primjenjuje na Hrvatsku, nije ništa drugo nego matrica koja se primjenjivala na razdržavljenje hrvatskoga naroda još od stupanja u Kraljevinu SHS, želimo poručiti – zlo se ne može zaustaviti popuštanjem, niti zadovoljavanjem njegovih trenutnih zahtjeva.

Potpuno je nebitno pod čijom su se fotografijom sastajali HOS-ovci ili bilo koji vojnici hrvatskih vojnih i policijskih snaga, dragovoljačkih postrojbi i skupina domobrana po hrvatskim selima u Hrvatskoj i BiH, tražeći snagu i motivaciju za obranu od srpske agresije. Licitirao Pupovac s Pavelićom ili s nekim drugim, valja mu jedinstveno, a prije svega njegovim naredbodavcima u Srbiji reći – ovo je Hrvatska, branili smo se od vaše agresije kako smo znali i kako smo mogli. Mi smo se borili za život i slobodu,vi ste nam to htjeli oduzeti.

Tu započinje i završava sve.

Na tom saznanju se imaju stvarati pravila u suvremenoj Hrvatskoj i odnosi u hrvatskom društvu.

Hrvatska danas, sve hrvatske generacije koje baštine vitešku obranu svoje zemlje, junaštvo svojih očeva i djedova, svoje braće i prijatelja, mora znati da su vitezovi HOS-a i sve što simbolizira te ljude, stečevina i dragocjenost ukupnog hrvatskog naroda.  Rijetka povijesna dragocjenost, koje se ne bi, i nije, odrekao nikada kroz povijest ni jedan narod. To se odnosi na svakoga hrvatskog ratnika, junaka koji je branio ovu zemlju i narod od srpske agresije pod kojim god znakom, s kojom god pjesmom na usnama i s kojom god simbolikom. To se odnosi na današnje hrvatske junake u udrugama, a pogotovo se odnosi kao ispit časti na njihove vojskovođe koji o tome nikako ne bi smjeli šutjeti.

Da ne bi bilo zabune, ne govorim o vojskovođama HOS-a, nego svim živućim vojskovođama oslobodilačkih vojnih i policijskih snaga Republike Hrvatske. Dopustimo li da nam zlo uđe u krvotok simbolike, da nam podjeli junake i poginule heroje na prihvatljive i neprihvatljive, dopustimo li da nam poražena politika i neprijatelji koji ju zastupaju u današnjim okolnostima arbitrira u tome, odrekli smo se Hrvatske i nismo dostojni zvati se narodom. Jer HOS i njegov pozdrav bio je i ostao – Hrvatska. Naša, jedina i neponovljiva.

Zato pozivam Plenkovića i HDZ, pozivam hrvatske ratne generale i ratne pobjednike, zato pozivam sve Hrvatice i Hrvate, sve inicijative, udruge i stranke, pozivam sve hrvatske skupine, dragovoljce,  ratnike i junake, zastanimo!

Ovo je trenutak Plenkoviću koji povijesno luči zastupanje naroda od izdaje hrvatskoga naroda. Ovo je trenutak vi svi ostali, kad ničija veličina ili ostvareni benefiti ne bi smjeli biti važniji od svijesti i odlučnosti zadstati i reći ponovo i zauvijek – dosta je.

Ovo je Hrvatska!

Mi, hrvatski narod mora odlučiti što su naši simboli, naše vrijednosti, naš znamen. Svako odgađanje, svaka kolebljivost, svaki novi kompromis s bizantinskim zlom koje nam razdire  zemlju i narod i to putem naše neodlučnosti, posrnuća i neznanja, izdaja je najviših vrijednosti našega naroda.

Za dom spremni je stijena suvermene hrvatske državnosti, stijena na kojoj Hrvatska opstaje ili nestaje.

A mi suvremenici smo svi odgovorni za to, ovisno o svojim mogućnostima i pozicijama s kojih smo dužni zaštiti svoj narod i svoju slobodu.

Vijesti

Ministri u Splitu osudili govor mržnje u aferi WhatsApp

Published

on

Ministri pravosuđa i unutarnjih poslova Dražen Bošnjaković i Davor Božinović te politički tajnik HDZ-a Ante Sanader u utorak su Splitu u vezi s porukama pojedinih članova HDZ-a na WhatsAppu i Viberu osudili svaki govor mržnje ili govor kojim se prijeti, ističući da je Predsjedništvo HDZ-a o tome izreklo jasno stajalište.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je novinarima nakon konferencije “Europa koja štiti svoje građane” kako nema neki poseban komentar s obzirom na to da je predsjednik sve rekao, a unutar stranke imaju tijela koja su ovlaštena postupati ako netko prekrši statut te donositi odluke.

Na pitanje što ako se članove HDZ-a koji su u tim grupama izbaci iz stranke, a oni je nakon toga tuže, ministar Bošnjaković je odgovorio da će to tek vidjeti jer najprije treba provjeriti tko je i što, a zatim provesti postupak, nakon čega će se razgovarati o svim pojedinostima. Dodao je kako treba pitati ljude koji su im bili motivi da takve stvari pišu te da, po njegovu mišljenju, onome tko je u stanju slati takve poruke mržnje i nije mjesto u stranci.

“Osuđujem svaki govor mržnje ili govor gdje se nekome prijeti. Nije dobrodošao i apsolutno bez obzira bilo to u stranci ili šire u društvu. Apsolutno to osuđujem”, rekao je ministar Bošnjaković.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao kako je o tome sve rečeno, da je Predsjedništvo HDZ-a “dalo jasan stav”.

Dodao je da je članstvo u političkim strankama dragovoljno, no – kada netko postane član političke stranke – mora slijediti statutarne odredbe i vrijednosti koje ta stranka promiče. Rekao je i da su se stranka i Predsjedništvo tu vrlo jasno postavili.

Ante Sanader smatra da govor mržnje ne priliči nikome, tako ni nekim aktivistima na WhatsAppu i Viberu te na Facebook grupi, a za nazive tih grupa “Uskoci” i “Hajduci” je rekao kako je to sloboda naziva grupa.

 “Nije problem naziv grupe, problem je govor mržnje”, ocijenio je Sanader.

Afera WhatsApp nastala je kad su članovi HDZ- a u svojim prepiskama preko aplikacija kritizirali vodstvo stranke, na što su dobili odgovor kako imaju punu slobodu izražavanja, mišljenja i kritika, ali stranka neće tolerirati govor mržnje i neprimjerenu komunikaciju. 

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Split- Obilježena 28. godišnjica osnutka 141. brigade Hrvatske vojske

Published

on

Izvor: Split.hr

Polaganjem vijenca na braniteljskom groblju na Lovrincu i misom zadušnicom u samostanu sv. Ante na Poljudu u utorak je obilježena 28. godišnjica osnutka 141. brigade Hrvatske vojske (HV) kroz koju je tijekom Domovinskog rata prošlo oko 10.000 branitelja iz Splita i Kaštela od kojih je 60 poginulo.

Predsjednik Udruge veterana 141. brigade HV-a Stanislav Vladušić je podsjetio kako su branitelji te brigade tijekom Domovinskog rata sudjelovali na bojištima od istočne Slavonije do juga i dubrovačkog područja te u oslobodilačkim akcijama Oluji i Maestralu.
“Nekad se pitamo zašto se trud i žrtve Domovinskog rata olako zaboravljaju”, rekao je Vladušić i dodao da ga boli i da mu smeta što se malo zna o 141. brigadi HV-a.
“Smeta mi što se o njoj ne piše u knjigama povijesti. Smeta mi što djeca naših sugrađana ne znaju da je 13. kolovoza 1995. u samo jednom danu poginulo 19 pripadnika te brigade”, rekao je Vladušić.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Znanstveni skup „Vukovar 91. – dvadeset i osma godina poslije“ o nasljeđu Domovinskog rata

Published

on

Na temu „Suvremene migracije u Republici Hrvatskoj: uzroci, posljedice i aktualni trendovi“ u utorak je u Vukovaru počeo 22. znanstveni skup „Vukovar 91. - dvadeset i osma godina poslije“, posvećen nasljeđu Domovinskog rata i kratkoročnim i dugoročnim problemima koje je za sobom ostavio. Na slici Željko Holjevac.

Na temu „Suvremene migracije u Republici Hrvatskoj: uzroci, posljedice i aktualni trendovi“ u utorak je u Vukovaru počeo 22. znanstveni skup „Vukovar 91. – dvadeset i osma godina poslije“, posvećen nasljeđu Domovinskog rata i kratkoročnim i dugoročnim problemima koje je za sobom ostavio.

 Na dvodnevnom skupu u Ružičkinoj kući, kroz uvodni dio i tri sjednice bit će predstavljeno 19 znanstveno-stručnih radova na temu migracija, demografije i drugog te njihove refleksije na različite aspekte suvremenog života.

 Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Ivo Pilar, Željko Holjevac, otvarajući skup naglasio je kako je on prinos znanstvene zajednice ‘memoriji Vukovara’ i  najprimjereniji način da se Institut i njegov vukovarski Područni centar pridruže obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Voditelj Područnog centra Vukovar Instututa Ivo Pilar, sociolog Mateo Žanić rekao je kako je tema migracija vrlo aktualna u znanstvenoj zajednici, a s negativnim migracijskim kretanjima posebno se suočava istok Hrvatske.

 „Ovaj skup posvećen je nasljeđu Domovinskog rata te kratkoročnim i dugoročnim problemima koje je za sobom ostavio“, rekao je Žanić, posebno istaknuvši recentno istraživanje vezano za mlade u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

 „Proveli smo istraživanje na populaciji na kojoj bi trebao ostati razvoj ovoga kraja, dakle na srednjoškolcima  3. i 4. razreda u svih 15 vukovarsko-srijemskih srednjih škola i pokazalo se da otprilike jedna trećina njih želi ostati živjeti i raditi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, trećina bi ostala u Hrvatskoj, ali u nekoj od drugih županija, a trećina želi ići u inozemstvo“, rekao je Žanić.

Od Domovinskog rata veliki migracijski val s vukovarskoi-srijemskog područja

 Zamjenik ravnatelja vukovarskog Područnog centra, demograf Dražen Živić, naglasio je da demografske neprilike u Vukovarsko-srijemskoj županiji imaju dvije dimenzije – prva je prirodno kretanje stanovništva, pri čemu je trend većeg broja umrlih u odnosu na rođene osobe, prisutan u kontinuitetu u zadnjih 20 godina.

 „Druga dimenzija su migracije koje su konstanta razvoja ovog prostora od prapovijesti, no od Domovinskog rata i prisilnih migracija koje su posljedica rata, bilježi se veliki migracijski val s ovog područja, pri čemu će se negativni trend nastaviti, a ne vide se ni naznake obnove stanovništva“, kazao je Živić.

 Dodao je kako se u ovom trenutku ne vidi perspektiva naseljavanja novog stanovništva, primjerice kako je u južnom dijelu županije bilo prisutno dolaskom ljudi iz bosanske Posavine.

 Službeni migracijski podatci nisu realni i predstavljaju donju granicu, odnosno statistički minimum, a po njima je razvidno da je, primjerice, od 2011. do 2018. godine županija ostala bez 18.000 stanovništva koji su migrirali. No, tome treba dodati i prirodni gubitak stanovništva koji je u tom razdoblju iznosio oko 5.000, istaknuo je.

 „Vjerojatno su pokazatelji kada je riječ o migraciji, još i nepovoljniji“, procijenio je Živić.

Vukovarsko-srijemska županija ima najnegativnije demografske trendove 

 Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, 2011. godine Vukovarsko-srijemska županija imala je nešto manje od 180.000 stanovnika, a  sadašnje procjene govore o oko 154.000 stanovnika.

 Od pet slavonskih županija, naglasio je, Vukovarsko-srijemska županija ima najnegativnije demografske i migracijske trendove.

 Organizatori znanstvenog skupa su Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i njegov Područni centar u Vukovaru, a održava se u sklopu programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

 Sudionike skupa pozdravili su izaslanik ministra hrvatskih branitelja i ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Krunoslav Šeremet, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić te vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček.

 Svi referati sa vukovarskoga znanstveno-stručnoga skupa bit će objavljeni u zborniku radova.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije