Europskim čelnicima je dosta Brexita, no odobrit će novu odgodu

BRITAIN EU BREXIT MEANINGFUL VOTE/Hina

Europskim čelnicima toliko je dosadio Brexit da kad su ovaj tjedan postigli dogovor s britanskim premijerom Borisom Johnsonom nisu htjeli ni razmišljati o potrebi nove odgode, no čini se kako će se ona ipak dogoditi. 

Ako Johnson bude poslao pismo sa zahtjevom za odgodom izlaska, što se čini izglednim nakon što u subotu nije odobren njegov dogovor s Bruxellesom, malo je izgledno da će drugih 27 članica EU-a to odbiti. 

Britanski premijer je u subotu navečer razgovarao s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom. 

“Premijer je potvrdio da će danas Tusku biti poslano pismo”, otkrio je jedan europski dužnosnik. 

“Tusk će na temelju toga počet razgovarati s europskim čelnicima o tome kako reagirati. To bi moglo trajati nekoliko dana”, dodao je dužnosnik i istaknuo kako u tome neće biti požureni. 

Jedan je diplomat EU-a osnažio tu poruku: Nećemo se dati požurivati nikakvim zahtjevima”.

EU se nada kako bi dogovor mogao biti prihvaćen na vrijeme u podijeljenom britanskom parlamentu kako bi omogućio da Britanija izađe sa sporazumom 31. listopada. 

EU će ipak morati priskočiti ukoliko bude počelo izgledati da do toga neće doći ako želi da izbjegne Brexit bez dogovora na kraju mjeseca.

“Ne vidim kako bi odbile”, ističe Anand Menon, stručnjak za Brexit i direktor organizacije UK in a Changing Europe (UK u  EU-u koji se mijenja) koja analizira odnose između Londona i Bruxellesa. 

Menon naglašava kako europske države žele izbjeći razvod bez dogovora i kako ne žele biti krive ako se taj scenarij i ostvari. 

Ako se 27 država budu dogovorile o novom roku izlaska, vjerojatno će to učiniti na izvanrednom sastanku na vrhu krajem listopada, vjerojatno idućeg vikenda, tvrdi analitičar. Veleposlanici država susrest će se u nedjelju ujutro u Bruxellesu. 

Britanski parlament u subotu je izglasao amandman kojim je odbio Johnsonov dogovor i primorao ga da zatraži odgodu izlaska. 

Britanski premijer tvrdi da to neće tražiti. Bruxelles je već dva puta pristao dogoditi Brexit, a prvi rok bio je 29. ožujka ove godine. 

Nakon druge odgode europski čelnici su poručili da će to biti zadnji, a najistaknutiji među njima je bio francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je naglasio kako to spriječava EU-a da se bavi izazovima poput klimatske i migracijske krize. 

No, moguće je da će EU dopustiti “tehničku odgodu” dugu jedan mjesec umjesto one od tri koju je Johnson primoran tražiti. Takvom odgodom bi se Britancima i Europskom parlamentu dalo vremena da prihvate dogovor postignut u četvrtak. 

(Hina)