Europski parlament raspravlja o stanju u Kataloniji

Na prijedlog triju najvećih političkih skupina u Europskom parlamentu – konzervativaca, socijalista i liberala – predsjednik parlamenta Antonio Tajani izmijenio je dnevni red današnje sjednice i uvrstio raspravu o stanju u Kataloniji i referendumu kojeg je obilježilo policijsko nasilje. Tema rasprave će biti: “Ustav, vladavina prava i temeljna prava u Španjolskoj u svjetlu nedavnih događaja u Kataloniji”.

Ova odluka EP-a da izmijeni svoj dnevni red događa se nakon odluke Europske komisije u ponedjeljak da prekine šutnju o katalonskoj krizi.  Podsjetivši da nedjeljni referendum nije bio “zakonit” po španjolskom ustavu, glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas istaknuo je da “nasilje nikad ne može biti instrument politike”. “Pozivamo sve glavne aktere da sa sukoba brzo prijeđu na dijalog”, rekao je.

Katalonski regionalni parlament mogao bi ovih dana proglasiti neovisnost te bogate pokrajine na sjeveroistoku Španjolske, nakon referenduma na kojemu je za neovisnost glasovalo 90 posto birača, prema podatcima katalonske vlade, uz odaziv 42,3 posto. Taj referendum koji je Madrid htio spriječiti,gurnuo je zemlju u jednu od najgorih kriza od ponovne uspostave demokracije.