Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Europski je dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Predsjednik hrvatskoga Sabora Gordan Jandroković obići će otoke Sveti Grgur i Goli otok, gdje su za vrijeme komunističke Jugoslavije bili zatočenički logori. Ondje će zapaliti svijeće i položiti vijence žrtvama komunističkog režima.

Sveti Grgur bio je kaznena ustanova za žene od 1948. do 1988, a Goli otok je kao logor osnovan 1949. godine i ondje su uglavnom slani komunisti optuženi za suradnju sa Sovjetskim savezom nakon sukoba Tita i Staljina. Od kraja 1950. do 1986. radio je kao klasična kaznionica.

I na Maclju – sjećanje na mučeničku smrt žrtava komunizma u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima. Izaslanik predsjednika Vlade bit će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

A u Spomen-području Jasenovcu, izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice na čelu s  ministricom kulture i članicom Središnjeg odbora HDZ-a Ninom Obuljen Koržinek položit će vijence i zapaliti svijeće za žrtve totalitarnih režima.