Europski čelnici u pomfritu našli utjehu od teških pregovora

Europski čelnici nastavljaju u subotu u Bruxellesu maratonske razgovore o budućem proračunu i pomoći gospodarstvima pogođenima koronavirusom, a četvero njih odlučilo je predahnuti i utješiti se pomfritom. 

Pomfrit je toliko često jelo u Belgiji da su poslovnice s brzom prehranom koje ga prodaju ostale otvorene tijekom cijele karantene uvedene radi covida-19. 

Belgijska premijerka Sophie Wilmes na Twitteru je objavila fotografiju sebe i luksemburškog premijera Xaviera Bettela ispred poznate prodavaonice krumpirića Maison Antoine. 

Potom su im se pridružili premijeri Estonije i Malte, pa su svi četvero sjeli u restoran na Trgu Jourdan koji je tijekom prošlih europskih sastanaka na vrhu poslužio i njemačku kancelarku Angelu Merkel. 

Belgijanci se ponose svojom kulturom pomfrita, a uz pivo ga smatraju jednim od svojih najpoznatijih prehrambenih tradicija. 

Mnogi Belgijanci tvrde da je to jelo nastalo u njihovoj domovini, a da se na engleskom zove “French fries“ samo zato što su ga američki vojnici stacionirani u frankofonom dijelu zemlje tijekom Drugog svjetskog rata pogrešno prozvali “francuskima“.