Europska velika obitelj 2020. je – obitelj Toljanić s Krka

Izvor: obitelji3plus

Europska konfederacija velikih obitelji proglasila je krčku obitelj Toljanić za Europsku veliku obitelj 2020.

Za to ju je priznanje nominirala udruga Obitelji 3plus koja okuplja obitelji s troje ili više djece u Hrvatskoj.

Obitelj Toljanić s 12-oro djece jedna je najpoznatijih višečlanih obitelji u Hrvatskoj koja je, uz velike obiteljske obveze, uspjela stvoriti i uspješnu tvrtku s više od 50 zaposlenika, izvijestili su iz udruge Obitelji 3plus.

Nažalost, obitelj je doživjela i veliku tragediju kad je ovog proljeća poginuo otac Franjo, hrvatski vinar. Unatoč golemoj tuzi, majka Katarina i dalje svjedoči obiteljske vrijednosti te je primjer djeci, ali i svima u okolini. Nastoji pružiti djeci siguran i miran dom te sačuvati sjećanje na vrijednog supruga kome je obitelj uvijek bila na prvom mjestu.

“On živi s nama, vidim ga u svakom djetetu, u našem poslu“, rekla je Katarina Toljanić.

Udruga Obitelji 3plus ponosna je što je u velikoj konkurenciji upravo obitelj koju su nominirali – i pobijedila.

“Ta vijest je veliko priznanje i radost za nas u udruzi Obitelji 3plus budući da je jedan od glavnih ciljeva našeg djelovanja pokazati ljepotu života u velikim obiteljima. Obitelj Toljanić, Europska velika obitelj 2020. godine, živi istinske obiteljske vrijednosti i pokazuje kako obiteljsko zajedništvo može nadići i najteže životne situacije. Ponosni smo što je ova nagrada po prvi puta dodijeljena obitelji iz Hrvatske jer nam je to veliki poticaj za daljnje aktivnosti naše udruge koje su usmjerene na poboljšanje kvalitete života obitelji u Hrvatskoj, a posebice onih s troje ili više djece”, rekao je predsjednik udruge Obitelji 3plus Ivan Malbašić.

Katarina Toljanić rekla je kako su ostali iznenađeni kad ih je udruga Obitelji 3plus odlučila nominirati za nagradu – najviše iz razloga jer netko smatra bitnim ukazati na važnost odrastanja, odgoja, a na kraju krajeva i suživota trinaestero osoba raznih uzrasta pod jednim krovom – a kada smo saznali da nam je dodijeljena titula europske velike obitelji 2020. iznenađenje je bilo još i veće, posebno u ovom, za nas jako teškom i izazovnom periodu života.

Udruga Obitelji 3plus okuplja gotovo 1.000 obitelji u kojima živi oko 6.000 članova tih obitelji (roditelja + djece). Svojim djelovanjem nastoji doprinositi stvaranju boljih uvjeta života za obitelji u Hrvatskoj, a osobito onih s troje ili više djece.Jedan od aktualnih projekata koji provodi je edukacija o digitalnoj pismenosti za djecu iz 3plus obitelji, pod nazivom “Jednake (digitalne) prilike za sve”. Značajan projekt Udruge je Obiteljska kartica, u okviru koje svim 3plus obiteljima koje su članovi Udruge partneri projekta omogućuju povoljniju kupnju svojih proizvoda i/ili usluga.

Europska konfederacija velikih obitelji (ELFAC) okuplja udruge velikih obitelji diljem Europe i trenutno predstavlja više od 60 milijuna europskih građana, odnosno devet milijuna velikih obitelji.

Cilj djelovanja ELFAC-a je promovirati društvene i ekonomske interese obitelji, a posebice velikih obitelji za koje smatraju da pridonose razvoju i napretku društva, te im je potrebna solidarnost i podrška kroz poticajne i podržavajuće obiteljske politike.

Hrvatska Udruga Obitelji s troje ili više djece (Obitelji 3plus) članica je Europske konfederacije velikih obitelji od svog osnutka 2018.