Europska unija pred izazovom: I Austrija odlazi udesno

EPA/CHRISTIAN BRUNA

Pred Austrijom su prijevremeni parlamentarni izbori, očekuje se da bi mogo pobijediti konzervativac i ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz. Međutim, nakon duljeg razdoblja vladavine stranaka lijevog i desnog centra  politička scena mogla bi se pomaknuti udesno.

Posljednje sate uoči dana odluke Sebastian Kurz proveo je u vožnji autobusom, obilazeći svoje glasače. Ankete njegovoj konzervativnoj Narodnoj stranci predviđaju pobjedu uz potporu 33 posto glasača. Kurz glasačima obećaje da će prekinuti “zloporabu socijalnog sustava i zaustaviti ilegalnu imigraciju, kako bi postigli višu razinu reda i sigurnosti u Austriji”.

Sebastian Kurz prema mišljenju političkog analitičara Thomasa Hofera doista je oblikovao javno mišljenje o migraciji i u kampanji se fokusirao samo na to pitanje, a to je velik problem za socijaldemokrate. No, nije to problem samo za njih – svojom je retorikom Kurz preoteo i dio glasača krajnje desnoj Slobodarskoj stranci, koja sa socijaldemokratima vodi mrtvu utrku za drugo mjesto.

Ako su predizborna istraživanja točna, nitko nakon izbora neće moći sam formirati vladu, no nakon aktualne crveno-crne koalicije socijaldemokrata i konzervativaca, izglednije je da će se konzervativci ovaj put dogovoriti s krajnjom desnicom. Christian Kern, austrijski kancelar (Socijaldemokratska stranka Austrije) kaže da Austrijanci moraju odlučiti “hoće li prihvatiti crno-plavi eksperiment i smanjenje socijalnih prava, ili će se njihovom zemljom upravljati na austrijski način uz socijalnu odgovornost”.

Na odluku Austrijanaca mogao bi utjecati i eksperiment socijaldemokrata s kampanjom niskih udaraca. Naime, popularnost aktualnog kancelara poljuljale su optužbe da njegova stranka stoji iza stranica na facebooku koje su teorijama zavjere trebale diskreditirati aktualnog koalicijskog partnera Sebastiana Kurza.

Nacionalno