Europska komisija odobrila prvo cjepivo protiv covida-19

Hina/EPA

Europska komisija je u ponedjeljak odobrila cjepivo protiv covida-19 koje su razvili BioNTech i Pfizer, nakon pozitivne preporuke Europske agencije za lijekove.

“Danas pišemo novo poglavlje europske uspješne priče. Odobrili smo prvo sigurno i učinkovito cjepivo protiv covida-19”, objavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Von der Leyen je istaknula da će uskoro stići još nekoliko cjepiva te da će danas odobreno cjepivo biti dostupno u svim zemljama članicama istodobno i pod istim uvjetima.

“Predstojeći dani cijepljenja bit će također veliki trenutak europskog jedinstva. Ovo je dobar način završetka godine i početka nove stranice u borbi protiv pandemije”, dodala je predsjednica Komisije.

Europska agencija za lijekove nešto ranije je dala odobrenje za cjepivo Pfizera i BioNTecha, nakon toga je Komisija provjerila sve elemente potrebne za uvjetno odobrenje za stavljanje na tržište i konzultirala sve države članice prije donošenja odluke.

“Ovo je veliki dan za Europu, dan istinske europske solidarnosti na djelu”, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Europska agencija za lijekove (EMA) u ponedjeljak je odobrila uporabu cjepiva protiv covida-19 kojega su zajednički razvili američki Pfizer i njegov njemački partner BioNTech, što otvara mogućnost da cijepljenje u Europi počne u roku od tjedan dana.

Države članice EU-a, uključujući Njemačku, Francuski, Austriju i Italiju, objavile su kako planiranju početak cijepljenja od 27. prosinca pokušavajući na taj način sustići SAD i Veliku Britaniju gdje je cijepljenje započelo ranije ovog mjeseca.

Pripreme za uvođenje cjepiva na teritorij EU uslijedile su u trenutku kada širenje novog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji dovodi do kaosa u cijeloj regiji jer europske države uoči božićnih blagdana prekidaju prometne veze i trgovinu s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Dužnosnici EMA-e ustvrdili su na konferenciji za novinstvo kako je vrlo vjerojatno da će cjepivo biti učinkovito i protiv novih sojeva koronavirusa.

Pandemija je do sada prouzročila smrt 470 tisuća Europljana a u zimskim se mjesecima ubrzano širi ostavljajući razorni učinak na gospodarstvo.

Brojne su države uvele dodatne restrikcije za kućanstva nastojeći kontrolirati širenje zaraze i sačuvati od kolapsa sustav zdravstvene zaštite.

Cilj je Europske unije cijepiti barem 70 posto stanovnika njezinih država članica koje imaju 450 milijuna ljudi.