Europol zaplijenio lažno vino, masline, meso, uhićeno 749 ljudi

Europski policijski ured (Europol) u četiri je mjeseca zaplijenio više od 3620 tona i devet milijuna litara opasne hrane i pića te zbog toga uhitio 749 ljudi, priopćeno je iz te organizacije.

Europol je u akciji OPSON 7 koju provodi s Interpolom, u razdoblju od 1. prosinca 2017. do 31. ožujka ove godine izvršio više od 41 tisuće provjera na prodajnim mjestima, u morskim i zračnim lukama i na proizvodnim lokacijama u 67 država.

Zaplijenjeno je gotovo 3620 tona i više od 9,7 milijuna litara prehrambrenih proizvoda, stoji u priopćenju Europola. To je manja količina u odnosu na prošlogodišnju akciju kad je zaplijenjeno 9800 tona i 26,4 milijuna litara.

Riječ je o potencijalno štetnoj hrani i napicima, od svakodnevnih proizvoda poput alkohola, mineralne vode, začina, morskih plodova i maslinovog ulja, do luksuznih jela poput kavijara.

Ove godine je u akciji sudjelovala 67 država, među njima i Hrvatska, stoji na stranicama Europola. U mnogim državama obuhvaćenima istragom slučaj još nije zatvoren.

Konačni izvještaj o rezultatima operacije bit će objavljen idućih mjeseci.

Operacija Opson, što na starogrčkom znači “hrana”, od 2011. se provodi svake godine, a u njoj svaki put sudjeluje sve više država.

Europolu i Interpolu pri provjerama pomažu carinske službe, policija i državna prehrambena regulatorna tijela, kao i partneri iz privatnog sektora.

Europol je agencija EU-a koja pomaže nacionalnim tijelima u provedbi zakona i borbi protiv teških međunarodnih zločina i terorizma. Osnovana je 1999. godine, sjedište joj je u Haagu i broji više od 900 zaposlenih.