Europa u šoku terorističkim napadom u Austriji: To je kukavički čin, oglasio se i Plenković

(Hina/EPA)

Europska unija snažno je u ponedjeljak navečer osudila simultane terorističke napade u središtu Beča, koje je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nazvao “kukavičkim činom”.

“Europska unija snažno osuđuje taj kukavički čin koji gazi život i naše ljudske vrijednosti. Suosjećam sa žrtvama i stanovnicima Beča nakon večerašnjega strašnoga napada. Mi smo uz Austriju”, napisao je Michel na Tweeteru.

Šef europske diplomacije Josep Borrell napisao je da je “šokiran i potresen” napadima, ocijenivši da je riječ o “činu kukavištva, nasilja i mržnje”.

Suosjećam sa žrtvama i njihovim obiteljima, kao i s građanima Beča. Mi smo uz vas”, dodao je u svojem Tweetu.

“Posvuda na našem kontinentu ujedinjeni smo protiv nasilja i mržnje”, poručio je predsjednik europskoga parlamenta David Sassoli.

Napad je na svojem twitter profilu komentirao i ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlić-Radman.

O napadima se oglasilo i ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Oni su na twitteru napisali kako prate šokantna zbivanja u Beču. Istaknuli su kako su njihovi građani solidarni s građanima na koje je utjecao ovaj strašan čin te da su njihove misli i molitve s njima.

Britanski premijer Boris Johnson istaknuo je kako je “duboko šokiran” zastrašujućim napadima u Beču, nadodavši kako stoje uz njih u borbi protiv tog terora.

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen napisala je da je duboko šokirana i tužna zbog brutalnih napada u Beču te da su njezine misli uz obitelji žrtava i svih Austrijanaca.

Napad je komentirao i premijer Andrej Plenković.

“Najoštrije osuđujemo stravičan napad u Beču i izražavamo sućut obiteljima žrtava te solidarnost austrijskom narodu. Hrvatska je uz vas u ovim teškim trenucima”, napisao je premijer.