Europa traži brzo rješenje za spašavanje nuklearnog sporazuma s Iranom

Europska unija ne može osigurati pravna i gospodarska jamstva Iranu ali ozbiljna je u nastojanju da pronađe način da se nastavi dotok investicija i izaći će s mjerama u narednih nekoliko tjedana, rekla je u utorak šefica diplomacije EU-a.

Nakon sastanka ministara  vanjskih poslova Irana, Britanije, Francuske i Njemačke, visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove Federica Mogherini rekla je kako je skupina zadužila stručnjake da zaštite europske poslove u Iranu. Skupina će se sastati u Beču sljedeći tjedan na razini zamjenika ministara vanjskih poslova.

“Radimo na pronalaženju praktičnih rješenja”, rekla je Mogherini na konferenciji za novinare.

“Govorimo o rješenjima da se dogovor održi na životu”, rekla je ona dodajući kako će mjere nastojati dopustiti Iranu da izvozi naftu a europskim bankama da rade.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammed Javad Zarif je nakon razgovora ocijenio da su Iran i europske sile napravile dobar početak u razgovorima o tome kako spasiti nuklearni sporazum iz 2015. nakon što su iz njega istupile Sjedinjene Države, ali da mnogo ovisi o tome što će se dogoditi narednih nekoliko tjedana.

“Na pravom smo putu…mnogo će ovisiti o tome što možemo učiniti narednih nekoliko tjedana”, rekao je Zarif nakon 90-minutnog sastanka.

Unatoč osobnim sumnjama mnogih europskih diplomata njihove vlade govore da će se držati sporazuma iz 2015. koji je ukinuo većinu sankcija Teheranu u zamjenu za okončanje njegovih nuklearnih ambicija.

Europski diplomati su priznali da podrška EU-a, koliko god iskrena, riskira izgledati šuplja nakon što je američki predsjednik Donald Trump prošlog tjedna ponovno uveo niz sankcija Iranu koje će pogoditi europske tvrtke koje tamo posluju.

EU, koja je s Njemačkom, Francuskom, Britanijom, Rusijom, Kinom i SAD-om, potpisala sporazum ima na raspolaganju neke korake kojima bi mogla zaštiti europske poslove u Iranu.

Oni uključuju uzvratne sankcije, dopuštenje Europskoj investicijskoj banci da ulaže izravno u Iran i koordinaciju kreditnih linija europskih vlada u eurima.

No doseg financijskog sustava SAD-a, dominacija dolara i poslovanje europskih tvrtki u SAD-u slabe bilo kakve možebitne mjere EU-a.  (Hina)