Europa mora ‘promijeniti brzinu’ u pogledu migracije

Tvrdolinijska taktika nove talijanske populističke vlade način je da se partneri iz EU-a uvjere u to da “promijene brzinu” u pogledu rješavanja problema migracije, sudeći po riječima talijanskog ministra vanjskih poslova Enza Moavera Milanesija.

Talijanska vlada koju podupire ekstremno desna stranka Liga i protusistemski Pokret pet zvijezda zatvorila je svoje luke za brodove koji spašavaju migrante.

“Naša je svrha protresti savjest vlada (EU-a) i potaknuti ih da promijene brzinu u pogledu migracije”, rekao je Milanesi, tehnokrat i bivši sudac suda EU-a za dnevnik Corriere della Sera.

Italija bi željela da EU uspostavi prihvatne centre u zemljama odakle migranti putuju, koji bi procesuirali zahtjeve za azilom te uvjerili neke migrante da ne nastavljaju put u Europu, kazao je.

To bi mogla biti “mjesta pomoći i utočišta, gdje bi mogli promijeniti mišljenje i vratiti se kući s novčanom pomoći EU-a”, kazao je Moavero.

On je dodao da bi Italija mogla obnoviti poziv za obaveznim mehanizmom raspodjele tražitelja azila unutar EU-a. Dosadašnji su pokušaji bili neuspješni.

Moavera, koji je u ranijim vladama bio ministar za europske poslove, smatraju najvećim eurofilom među ministrima u pretežito euroskeptičnoj novoj talijanskoj vladi. (H)