EU želi nastavak pregovora s UK, ali se priprema i za scenarij bez dogovora

Čelnici zemalja članica EU-a izrazili su zabrinutost zbog nedovoljnog napretka u pregovorima o budućim odnosima s Velikom Britanijom te pozvali London da napravi korak koji će omogućiti dogovor.

“Europsko vijeće podsjeća da tranzicijsko razdoblje istječe 31. prosinca 2020 i sa zabrinutošću gleda da napredak u ključnim pitanjima od interesa za Uniju još uvijek nije dovoljan za postizanje sporazuma”, istaknuli su čelnici EU-a u zaključcima svoga sastanka na vrhu.

EU želi da se pregovori nastave, ali istodobno želi pojačati pripreme za bilo kakav ishod, uključujući i onaj da sporazuma neće biti i da će doći do naglog kidanja veza stvaranih kroz 47 godina britanskog članstva u EU-u.

“Predložio sam britanskoj strani da nastavimo pregovore u ovo malo vremena koje nam je preostalo da pokušavamo dogovoriti sporazum do kraja listopada”, rekao je glavni europski pregovarač Michel Barnier.

Glavne točke u kojima nema dovoljno napretka su jednaki uvjeti na tržištu za sve, nadzor nad provedbom eventualnog sporazuma i ribarstvo.

EU nudi Velikoj Britaniji pristup svome golemom tržištu bez carina i kvota, ali zauzvrat traži da se Velika Britanija drži europskih standarda jer ne želi nelojalnu konkurenciju koju bi predstavljala britanska poduzeća.

“Jednaki uvjeti za sve je pitanje ekonomskog fair-playa”, rekao je glavni europski pregovarač Michel Barnier.

Europska strana također insistira na punoj provedbi sporazuma o razdruživanju koji je Velika Britanija prekršila izglasavanjem zakona koji mijenja dogovoreni protokol u vezi s granicom na irskom otoku.

Čelnici zemalja članica EU-a koji su u četvrtak okupili na dvodnevnom samitu u Bruxellesu, razgovarali su o brexitu oko dva i pol sata te donijeli zaključke.

Glavni britanski pregovarač za brexit David Frost opisao je zahtjeve Unije u pregovorima kao razočaravajuće i iznenađujuće te najavio da će britanski premijer Boris Johnson svoje stajalište iznijeti u petak.

“Premijer @BorisJohnson će iznijeti reakciju i pristup Ujedinjenog Kraljevstva sutra u svijetlu njegove izjave od 7. rujna”, poručio je Frost na Twitteru.

Johnson je 7. rujna postavio 15. listopad kao krajnji rok za dogovor i rekao da ako do njega ne dođe obje strane trebaju “to prihvatiti i nastaviti dalje” svojim putem.

“Razočaran sam zaključcima #EUCO o pregovorima Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a”, dodao je Frost. “Iznenađen sam što EU više nije predan ‘intenzivnom’ radu na postizanju budućeg partnerstva kako je dogovoreno s @vonderleyen (Ursulom von der Leyen) 3. listopada”.

“Također sam iznenađen sugestijom da, kako bi se došlo do sporazuma, svi budući potezi moraju doći iz Ujedinjenog Kraljevstva. To je neuobičajen pristup pregovorima”.