EU zabranjuje poslovne veze s Pyongyangom zbog nuklearnih pokusa

Europska unija trebala bi se u ponedjeljak dogovoriti o tome da zabrani poslovne veze sa Sjevernom Korejom, u sklopu paketa sankcija kojima se namjerava izolirati Pyongyang zbog njegovih nuklearnih i balističkih programa.

Praktični utjecaj te mjere vjerojatno će biti u najvećoj mjeri simboličan: EU će nametnuti naftni embargo i zabraniti ulaganja zemljama članicama, no ne prodaje sirovu naftu Sjevernoj Koreji i europske tvrtke ondje nemaju znatnija ulaganja.

Sjevernokorejskim radnicima u zemljama EU-a, za koje Bruxelles procjenjuje da ih je oko 400 uglavnom u Poljskoj, smanjit će se limit za novčane svote koje će moći  slati u domovinu a njihove radne vize nakon isteka neće biti obnovljene.

Mjere koje će odobriti ministri vanjskih poslova EU-a u Luxembourgu idu dalje od zadnjeg kruga multilateralnih sankcija koje je nametnulo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

“Čini se da su Sjevernokorejci nezainteresirani u pogledu toga da se EU uključi kao mirovni posrednik”, rekao je diplomat EU-a. “Sjevernokorejci žele izravne razgovore sa Sjedinjenim Državama, no predsjednik Donald Trump to je isključio”, dodao je diplomat.

Novim sankcijama bit će obuhvaćena još tri vodeća sjevernokorejska dužnosnika i šest tvrtki, koji će se naći na crnoj listi koja znači zabranu putovanja u zemlje EU-a i zamrzavanje imovine. Time će EU ukupno sankcionirati 41 pojedinca i 10 tvrtki, kazao je viši dužnosnik EU-a. Odvojeno od toga, sankcijama UN-a obuhvaćeno je 63 ljudi i 53 tvrtke i ustanove.

“Uspostavili smo sve što smo mogli kako bi pokušali navesti Demokratsku Narodnu Republiku Koreju da promijeni svoje ponašanje”, rekao je dužnosnik EU-a.

Hina/Reuters