EU projektom “Sport za sve” vodeni sportovi dostupni učenicima iz Sisačko-moslavačke županije

Izvor: Marija Vulić Dragaš

Školski sportski savez Sisačko-moslavačke županije nositelj je projekta “Sport za sve”, u koji će se uključiti 250 učenika iz deset osnovnih škola, kojim će tijekom 18 mjeseci biti osiguranio besplatno bavljenje sportovima na vodi.

Projekt je s milijun kuna financirao Europski socijalni fond, a predsjednik Školskog sportskog saveza Josip Šimunić rekao je u utorak na predstavljanju kako će se njime učenicima omogućiti bavljenje sportovima na vodi, koji im inače nisu bili dostupni.

Prema utvrđenim kriterijima, za korisnike projekta izabrat će se po 25 učenika iz svake škole s rubnog područja županije, koji su slabijeg imovinskog stanja, iz višečlanih obitelji, koji su korisnici socijalne pomoći, odnosno nezaposlenih roditelja, ili primaju dječji doplatak, a polaze 4., 5. ili 6. razred. Oni će polaziti program plivanja, ronjenja i sinkroniziranog plivanja na bazenima sisačkog ŠRC-a i Top-termi Topusko, a osnove veslanja i jedrenja učit će na jednotjednom ljetnom kampu na Jadranu.

Iz projekta će se plaćati prijevoz, prehrana, sportska oprema, boravak u kampu, voditelji i drugi troškovi.

Ravnatelja OŠ Davorina Trstenjaka iz Hrvatske Kostajnice, Merina Omerović rekla je kako će to biti idealna prilika da se i djeca, kojima to dosad nije bilo moguće, uključe u sportove na vodi. Mnogi od njih dosad nisu bili na moru, pa je i to dodatna korist.

Podsjetila je koliko su u ‘vremenu  kompjuterizacije’, tjelesne aktivnosti važne za razvoj djeteta. Učenici kostajničke škole i dosad su u sportskim aktivnostima ostvarivali zapažene uspjehe, a ostvarivanjem projekta “Sport za sve”, očekuju se još bolji rezultati, rekla je Omerović.

“Vodili smo brigu da se u projekt uključe škole koje su daleko od bazena i vodenih sportova. Možda će nakon ovog iskustva neki učenici odlučiti da se dalje usavršavaju u vodenim sportovima. Ovo će svakako biti novo iskustvo za djecu, koje će i nama biti poticaj za neke slične projekte”, rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Ugovor s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku o provedbi projekta potpisan je potkraj prošle godine, a projekt će se provoditi do rujna 2020. godine.