EU pribavio pet milijardi eura na prvoj aukciji zajedničkih dužničkih papira

Europska unija prikupila je u srijedu pet milijardi eura prodajom kratkoročnih dužničkih papira na prvoj aukciji zajedničkog duga, izvijestila je Europska komisija.

Iznos od 2,999 milijardi eura namaknula je prodajom tromjesečnih dužničkih papira, a 1,997 milijardi eura prodajom dužničkih papira s rokom dospijeća od šest mjeseci. Time je EU prikupio najviši ciljani iznos.

Tromjesečni dug prodavao se uz prosječan negativni prinos od 0,726 posto, dok je prinos po 6-mjesečnom dužničkom papiru bio minus 0,733 posto, navodi se u priopćenju Europske komisije.

Aukcija kratkoročnog zajedničkog duga EU-a privukla je veliki interes, uz potražnju za 3-mjesečni dužnički papir veću 3,39 puta od ponuđenog iznosa. Vrijednost prikupljenih ponuda za 6-mjesečni papir bila je veća za 5,76 puta od ponuđene.

Aukcije gotovo isključivo koriste države, a funkcioniraju tako da banke u dogovoru s prodavateljem preuzimaju ulogu dilera, kupuju dužničke papire i izatim ih prodaju ulagačima.

One su ključan dio tržišne infrastrukture jer smanjuju troškove izdavanja javnog duga i osiguravaju likvidnost sekundarnog tržišta, podsjeća Reuters.

EU je za prikupljanje 90 milijardi eura za program očuvanja radnih mjesta SURE koristio instrument sindicirane prodaje obveznica, angažiravši banke da izravno prodaju dug krajnjim ulagačima.

Za potrebe financiranja daleko većeg fonda za oporavak uspostavili su paralelno i mrežu primarnih dilera koju čini 41 banka kako bi se mogli poslužiti i aukcijama dužničkih papira, podsjeća Reuters.