EU poziva Trumpa da obnovi trgovinske pregovore i izbjegne trgovinski rat

Europska unija pozvala je u srijedu Sjedinjene Države da obnove pregovore o trgovini umjesto da eskaliraju spor oko carina na metale i automobile.

Predsjednik Donald Trump potpisao je prošli tjedan odluku o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija i zaprijetio porezom na europske automobile ako EU ne ukloni svoje carine i trgovinske barijere na cijeli niz proizvoda.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je u srijedu Trumpa da “trguje a ne ratuje”.

“Kada se predsjednik žali na previše carina između EU-a i SAD-a, mogu ga razumjeti. Ni mi nismo zadovoljni”, rekao je Tusk novinarima u Helsinkiju.

“To je razlog zbog kojeg smo prije nekoliko godina počeli trgovinske pregovore sa SAD-om. Sada bismo im se trebali vratiti. Trgujte a ne ratujte, g. predsjedniče”, poručio je.

Tusk je govorio o planiranom Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP), pregovori o kojem su zamrznuti nakon Trumpove pobjede 2016.

Europska komisija, koja je pripremila popis američkih proizvoda vrijednih 2,8 milijarda eura na koje bi mogla uvesti carine, također nastupa pomirljivo.

“Ovo nije spor između Europe i Sjedinjenih Država”, rekao je potpredsjednik EK Jyriki Katainen u Europskom parlamentu.

“Komisija će se zato usredotočiti na rješavanje problema, umjesto da izaziva nove”, rekao je.

Naglasio je da američke tvrtke i obje stranke u Kongresu dijele europsku vjeru u trgovinu po međunarodnim pravilima.

“Želimo ovo raščistiti. Mislim da postoje dobri razlozi zbog kojih će obje strane na kraju shvatiti da nam ne treba i da ne želimo trgovinski rat. Umjesto toga trebali bismo se usredotočiti na poboljšanje naših trgovinskih uvjeta.”

Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem kazala je da su uzrok problema s čelikom i aluminijem preveliki proizvodni kapaciteti.

Nakon razgovora s američkim predstavnikom za trgovinu Robertom Lighthizerom u subotu kazala je da nije dobila jasna jamstva da će EU biti izuzet iz američkih sankcija. (Hina)