EU povukla veleposlanika iz Rusije, Hrvatska u ponedjeljak o mogućim mjerama

Europska unija povukla je svog veleposlanika u Moskvi, a Hrvatska će u ponedjeljak razmotriti eventualne mjere protiv Moskve, nakon što su se europski čelnici suglasili da je Rusija “vrlo vjerojatno” odgovorna za napad nervnim otrovom u Velikoj Britaniji.

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Bruxellesu u četvrtak navečer, Europsko vijeće je priopćilo da nema “drugog vjerojatnog objašnjenja” osim onoga da je za napad odgovorna Rusija.

Britanska premijerka Theresa May rekla je da je trovanje u Salisburyju “dio obrasca ruske agresije protiv Europe”.

Moskva niječe odgovornost za napad na bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kći Juliju 4. ožujka na jugu Engleske.

Kremlj je u petak priopćio da žali zbog odluke EU-a o povlačenju veleposlanika. “Žalimo zbog toga”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov dodajući da je odluka donesena na temelju pretpostavki što se dogodilo Skripalu i njegovoj kćeri.

EU je priopćio da je njezin veleposlanik povučen “radi konzultacija”. “Solidarno stojimo uz Veliku Britaniju suočeni s ovim ozbiljnim izazovom našeoj zajedničkoj sigurnosti”, stoji u izjavi vijeća koje je o napadu dokasna u četvrtak raspravljalo na summitu u Bruxellesu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su europski čelnici suglasni da treba poduzeti zajedničke korake, “uključujući daljnje mjere”.

Grčki premijer Alexis Tsipras novinarima je rekao da EU treba pokazati solidarnost s Britanijom, “ali u isto vrijeme moramo biti odgovorni” kada se napad pripisuje nekoj državi.

Litvanska predsjednica Daria Grybauskaite je najavila da će njezina zemlja protjerati ruske diplomate kao što je to učinila i Velika Britanija.

Tu mjeru ili povlačenje svojih veleposlanika razmatraju još neke zemlje, a hrvatski državni vrh će u ponedjeljak razgovorati o tome kako se postaviti prema Moskvi.

Upitan kako će reagirati Hrvatska, Plenković je rekao da se u ponedjeljak sastaje državni vrh i da će “vidjeti kako pokazati solidarnost s Ujedinjenom Kraljevinom”.

“Ovo je jedan ozbiljan politički problem koji ugrožava i krši međunarodno pravo i odgovorajuće konvencije o zabrani kemijskog oružja”, kaže Plenković.

Upitan je li se Hrvatska danas našla u nezgodnoj situaciji nakon poziva predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku, Plenković je rekao da je tu riječ o nastavku razgovora od prije nekoliko mjeseci.

“To je nastavak razgovora koji se dogodio prije par mjeseci u Moskvi i Sočiju i ovo je jedna sasvim druga tema u drugom kontekstu, gdje mnoge države imaju odnose s Rusijom, a u krajnjoj liniji i Ujedinjena Kraljevina je rekla da zadržava komunikaciju s Rusijom, to radi EU i to nije ništa neuobičajeno”, rekao je Plenković.

Dio zemalja poput Italije, Grčke, Cipra i Austrije ne žele eskalaciju u odnosima s Rusijom i pozivaju na oprez, ali istodobno i izražavaju solidarnost s Velikom Britanijom.

SAD, Francuska, Njemačka i Velika Britanija već su prošli četvrtak osudili Rusiju za napad u Salisburyju.

Prije radne večere šefova država ili vlada 28 zemalja članica, sastali su se Theresa May, njemačka kanclerka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

U priopćenju koje je nakon toga objavila britanska vlada također se kaže da nema drugog objašnenje doli da je za napad odgovorna Rusija.

“Čelnici su se složili da je važno poslati snažnu europsku poruku kao odgovor na ruske poteze”, stoji u priopćenju.

Velika Britanija je odgovarajući na napad protjerala 23 ruska diplomata, što je najveće jednokratno protjerivanje u više od 30 godina. Ubrzo je uslijedila odmazda Moskve odlukom o protjerivanju isto toliko britanskih diplomata i zabranom rada British Councila u Rusiji.

London optužuje Rusiju za napad vojnim nervnim otrovom ruske proizvodnje. Bivši špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija još su u bolnici u “kritičnom” stanju a policajac koji im je pritekao u pomoć od petka je izvan životne opasnosti.

Moskva od početka niječe da je naručila taj napad nervnim agensom poznatim pod nazivom novičok koji je Rusija, tvrdi jedan od njegovih tvoraca koji danas živi u Sjedinjenim Državama, izradila u vrijeme Sovjetskog Saveza i koji je samo Rusija kadra proizvesti. (Hina)