EU povećao uvoz LNG-a iz SAD-a, no traži niže cijene

Europska unija istaknula je da je ispoštovala sporazum s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom kojim su se obvezali da će kupovati više američkog ukapljenog prirodnog plina, zatraživši ujedno od SAD-a da uloži više napora kako bi njegove cijene bile konkurentnije.

U razgovorima s američkim predsjednikom u srpnju predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pristao je poduzeti korake kako bi se povećao uvoz američke soje i LNG-a u EU.

EU već dugo pokušava proširiti lepezu izvora nabave energenata kako bi smanjio ovisnost o uvozu iz Rusije odakle podmiruju 40 posto svojih potreba za plinom. Tako su odlučili razvijati infrastrukturu za LNG kako bi mogli pristupiti i drugim dobavljačima, poput SAD-a.

Hoće li uvoz tog energenta iz SAD-a porasti na račun tržišnog udjela Rusije ovisit će o tržištu, naglašavaju ipak europski dužnosnici.

“Veći američki izvoz ukapljenog prirodnog plina, budu li njegove cijene konkurentne, mogao bi igrati sve važniju i stratešku ulogu u EU-ovoj opskrbi plinom”, kazao je Juncker u priopćenju.

“No, SAD također mora odraditi svoj dio posla i ukinuti birokratska ograničenja”, naglasio je, aludirajući na američke propise koji zahtijevaju dobivanje regulatornih dozvola za izvoz ukapljenog plina u Europu.

Prve su američke pošiljke LNG-a u Europu stigle 2016. godine da bi u međuvremenu kumulativni uvoz u EU dosegnuo 2,8 milijardi prostornih metara, objavio je EU u četvrtak.

Prošle je godine na Europu otpadalo nešto više od desetine ukupnog američkog izvoza ukapljenog plina, u odnosu na pet posto u 2016., dodaje se u priopćenju. Najveći su kupci među zemljama EU-a bilie Španjolska, Francuska i Italija.

Odluka EU-a o objavi tih podataka neuobičajena je i sastavni je dio nastojanja Bruxellesa da potakne američkog predsjednika na promjenu trgovinske politike dokazima o prednostima slobodne trgovine za SAD.

Početkom kolovoza Europska komisija objavila je podatke koji pokazuju skok uvoza soje iz SAD-a u ovoj godini, s obzirom da su kupci reagirali na oštar pad cijena te poljoprivredne sirovine nakon što je Kina obustavila njezin uvoz u sklopu trgovinskog spora sa SAD-om.

“Obje strane mogu puno dobiti ako surađuju”, istaknuo je predsjednik EK.

Trump je prošlog mjeseca na Twitteru objavio da će EU “kupovati velike količine LNG-a” dok je Juncker istaknuo da će EU izraditi više terminala za prihvat američkog plina.

Pritom je trenutno čak tri četvrtine postojećih europskih uvoznih kapaciteta neiskorišteno a potražnja za američkim ukapljenim plinom u Europi je i dalje ograničena.

Najunosnija su tržišta za američki LNG ona u Južnoj i srednjoj Americi, te u Indiji i na Dalekom istoku. Europa je na dnu ljestvice s obzirom na relativno niske cijene i obilne količine plina koji stiže cjevovodima iz Rusije i Norveške. (H)