EU poduzeo novi korak u stegovnom postupku protiv Italije

Predstavnici vlada EU-a podržali su u četvrtak stegovni potez protiv Italije zbog njezina duga, rekao je dužnosnik EU-a za Reuters, baš u vrijeme znakova da je Rim spreman na kompromis.

Odbor za gospodarstvo i financije Europskog vijeća usvojio je mišljenje u kojemu se navodi da je stegovni postupak protiv Italije na temelju duga “zajamčen”, kazao je dužnosnik.

Taj potez, koji potvrđuje Reutersovo izvješće objavljeno ranije ovoga tjedna, omogućuje da Europska komisija preporuči formalno otvaranje stegovnog postupka protiv Italije zbog njezina planiranog proračuna za 2019.

Komisija tvrdi da Italija mora rasteretiti proračun u skladu s propisima eurozone u kojoj je talijanski dug drugi najveći nakon Grčke.

Ova je odluka došla dan nakon što je talijanski ministar gospodarstva Giovanni Tria izjavio da vlada traži načine za obuzdavanje javnih troškova uz istodobnu potporu gospodarskom rastu kako bi izbjegla stegovne mjere.

Prema preporuci Komisije, vlade EU-a morat će formalno pokrenuti postupak koji bi mogao dovesti do financijskih sankcija.

Europska komisija je odbacila prijedlog talijanskog proračuna za 2019. kojim se predviđa deficit od 2,4 posto. Bruxelles je ocijenio da su talijanske prognoze nerealne, procjenjujući da će deficit dostići 2,9 posto.  (H)