EU, NATO suočeni s narastajućom prijetnjom nehotičnog vojnog sukoba

Nagrizanje sporazuma o kontroli naoružanja, raspoređivanje dodatnog oružja i napetosti zbog vojnih vježba povećali su opasnost od nehotičnog vojnog sukoba između Europe i Rusije, prema godišnjem muenchenskom sigurnosnom izvješću.

Izvješće naslovljeno “Do ruba – i nazad?” navodi sve veći pritisak na ugovore o nuklearnom razoružanju poput Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) i zabrinutost za sigurnost u istočnoj i središnjoj Europi.

NATO ustraje na tome da ne želi novu utrku u naoružanju s Rusijom, ali trenutno stanje moglo bi “dovesti do daljnjeg pogoršanja sigurnosnog stanja u Europi”, stoji u izvješću koje će formalno biti objavljeno u četvrtak pred Muenchensku sigurnosnu konferenciju sljedećeg tjedna.

“U ovom opasnom stanju stvari krive procjene i nesporazumi mogu lako dovesti do nenamjernog vojnog sukoba”, reklo je.

Oko 500 visokih vladinih i vojnih dužnosnika iz Europe, Afrike, Sjedinjenih Država, Rusije i Zaljeva će raspravljati o sigurnosnim izazovima na godišnjem skupu u Muenchenu od 16. do 18. veljače.

Sukob u Ukrajini isto tako predstavlja veliku prepreku popuštanju napetosti između Rusije i Zapada, reklo je izvješće, napominjući kako će odluka SAD da opskrbi oružjem Ukrajinu vjerojatno zacementirati sadašnju pat poziciju.

Izvješće navodi kako se istočna Europa muči u atmosferi borbe za sigurnost uhvaćena između Europske unije i NATO-a s jedne i Rusije s druge strane u doba kada je EU-ova politika Istočnog partnerstva izgubila na zamahu i kada ima malo izgleda da će NATO primiti nove članove u doglednoj budućnosti.

Vijesti ipak nisu samo loše, kaže izvješće. Gospodarski rast i poboljšano javno mišljenje daju “više nego tračak nade” za EU na gospodarskoj fronti.

Uz to, vojna suradnja na NATO-ovu istočnom boku je napredovala, a savez sada reformira svoju vojnu zapovjednu strukturu. (Hina)