EU će dodatno pomoći Švedskoj u borbi s neviđenim požarima

Europska komisija objavila je u subotu da će osigurati dodatnu pomoć Švedskoj dok se ta zemlja nastavlja boriti s desecima nekontroliranih požara u područjima koja obuhvaćaju stotine hektara zemljišta.

“Komisija neprekidno radi na osiguranju dodatne pomoći Švedskoj otkako je ta zemlja zatražila od EU pomoć u borbi sa šumskim požarima bez presedana”, navela je Komisija u priopćenju.

Uz zračnu pomoć koju će pružiti Italija i Francuska, dodatnu potporu ponudi će Njemačka, Litva, Poljska i Danska kroz europski Mehanizam civilne zaštite.

“EU stoji uz švedsku vladu i švedski narod u trenutku kada im to treba”, naveo je povjerenik za humanitarnu pomoć i krizni menadžment Christos Stylianides.

“To je solidarnost na djelu. To je ono što naši građani očekuju od Europe koja štiti”, dodao je.

Švedske krizne službe, SOS Alarm, priopćile su u subotu da je broj požara sa 80, koliko ih je bilo aktivno u petak navečer, pao na 44 u subotu ujutro.

U petak je čelnik švedske civilne zaštite Dan Eliasson opisao situaciju u kojoj se zemlja našla na udaru brojnih požara kao jednu od najtežih situacija s kojom su se švedske službe civilne zaštite ikada do sada suočile.

“Nećemo biti sposobni ugasiti najveće požare”, kazao je Eliasson. “U tim slučajevima spasilačke službe rade na minimaliziranju širenja požara i čekaju dok se vrijeme ne promijeni”, dodao je.

Vremenske prognoze predviđaju nekoliko manjih pljusaka tijekom noći na nedjelju, koji bi mogli malo olakšati situaciju, no grmljavina praćena munjama i jakim vjetrom mogla bi pokrenuti nove požare.  (H)