ESLJP: Hrvatska je učinkovito istražila pogibiju muškarca tijekom akcije Oluja

Europski sud za ljudska prava presudio je da Hrvatska “nije povrijedila pravo na život” jer je provela učinkovitu istragu okolnosti pod kojima je je u vrijeme vojnoredarstvene akcije Oluja, 5. kolovoza 1995. stradao muškarac inicijala P. M. kod mjesta Žegar nedaleko Obrovca.

Nakon što su 2005. bliski srodnici pokojnog muškaca podnijeli tužbu protiv države radi naknade štete policija je otvorila istragu o utvrđivanju načina njegove pogibije i pritom ispitala svjedoka te utvrdila da se P. M. tijekom Domovinskog rata pridružio seoskim stražama na okupiranom teritoriju, izvijestio je u ponedjeljak Ured hrvatske zastupnice pred sudom u Strasbourgu.

Dodaju i da je u kolovozu 2015. policija zaprimila anonimnu prijavu o navodno 12-ero ubijenih starijih osoba u ‘Milića pećini’, među kojima se nalazio i P. M. Policija je ispitala mještane Žegara koji nisu imali saznanja o bilo kakvom zločinu počinjenom u toj pećini već o tome da je petero naoružanih pripadnika srpskih paravojnih jedinica, među kojima se nalazio i P. M. stradalo u oružanom sukobu sa Hrvatskom vojskom tijekom operacije Oluja.

Ispitala je i pripadnike Hrvatske vojske, koji nisu imali nikakvih saznanja o eventualnom zločinu počinjenom ondje pa je zadarsko državno odvjetništvo 1. listopada 2015. zatvorilo predmet i obustavilo poduzimanje daljnjih izvida jer se informacija iz anonimnog pisma pokazala nevjerodostojnom.

U međuvremenu je tijekom 2014. okončan građanski postupak, povodom zahtjeva bliskih srodnika umrlog za naknadu štete.

“Europski sud je ponovio svoja utvrđenja da građanski postupak nije relevantan za razmatranje je li došlo do povrede postupovnih obveza države na temelju čl. 2. Konvencije te da isti ne utječe na tijek šestomjesečnog roka. Sud je odbacio dio zahtjeva koji se odnosio na istragu prije 11. kolovoza 2015. jer su podnositelji puno prije podnošenja zahtjeva trebali biti svjesni zastoja u postupanju domaćih tijela.

U odnosu na postupanje domaćih tijela nakon 11. kolovoza 2015. Europski sud je utvrdio da je policija provjerila informacije iz anonimne prijave, koje nisu dale konkretnih rezultata, ispitala je svjedoke, slijedila je sve dostupne tragove odnosno pratila je sve smjerove kaznenih izvida, prilikom čega nije napravila propuste u radu. Stoga se istraga može smatrati učinkovitom.

Zaključno, Europski sud je utvrdio da niti u ovom predmetu nije povrijeđeno pravo na život tužitelja, jer je reakcija tijela kaznenog progona bila adekvatna, u smislu čl. 2. Konvencije”, izvijestio je Ured.

Presuda još nije konačna, a to će postati ukoliko ni jedna od strana u postupku, u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za njenim preispitivanjem pred Velikim vijećem. (Hina)