Esih: U Zagrebu se pokušava nezakonito preuzeti stranku

foto HINA/ ua

Predsjednica Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih izjavila je u ponedjeljak uoči izbornog sabora stranke sazvanog u Zadru, komentirajući paralelni sabor stranke koji se odvija u Zagrebu, kako je potpuno jasno da se tu radi o pokušaju nezakonitog preuzimanja stranke.

Esih je na upit hoće li biti sankcija za one koji su organizirali paraleni sabor u Zagrebu odgovorila da Ministarstvo uprave mora donijeti odluku koji je sabor legalan, a onda će ona kao predsjednica postupiti u skladu sa svojim ovlastima “jer je ovdje potpuno jasno da se radi o nezakonitom preuzimanju stranke”.

Poručila je da se niti jedan stranački sabor ne može održati ako nema kvoruma, a saboru u Zadru prisustvuje pet od šest županijskih organizacija.

Šestu, kaže, predstavlja gradska organizacija Zagreba, na čijem je čelu njezin protukandidat Zlatko Hasanbegović, dok je njegov zamjenik u toj organizaciji Tomislav Jonjić “svrstao na stranu onih članova Predsjedništva koji danas organiziraju po mojem sudu i sudu stručnjaka koje sam konzultirala – nelegitiman, nelegalan sabor”.

Istaknula je kako dva sabora nikako nisu bila planirana te podsjetila da je Predsjedništvo prema statutu stranke bilo dužno organizirati izvještajni sabor s obzirom da je stranka osnovana prije dvije godine.

Sabor u Zadru sazvan voljom Predsjedništva

“Međutim, s obzirom da su neki željeli istaknuti svoju kandidaturu za predsjednika stranke, kao predsjednica i legalist smatrala sam da je to apsolutno demokratsko pravo svakoga i kao Predsjedništvo odlučili smo ići na izborni sabor”, naglasila je Esih.

Istaknula je da su se tijekom vremena događale stvari za koje, kaže, nije mogla jamčiti, odnosno stavljati potpis kao predsjednica.

“Upozoravala sam na te stvari članove Predsjedništva, za neke stvari sam čak tražila posebna neovisna mišljenja pravnih stručnjaka koja su pobijala odluke Predsjedništva koje su se odnosile na to da se nekim članovima sabora, koji bi to trebali biti po položaju, oduzima njihovo pravo da biraju i budu birani”, rekla je.

Postupila je, kaže Esih, kako je jedino mogla, “prvo da upozorim, a ako se ta upozorenja nisu prihvaćala da organiziram sabor, i to ne svojom voljom – on je sazvan voljom Predsjedništva, jedino je mjesto Zadra odlučeno u moje ime”.

Njen prijedlog mjesta sastajanja, kaže, nisu prihvatile kolege iz Zagreba. “Nažalost, ja ne znam ni s kim niti kako jer su delegati za Zagreb odabrani netransparentno, meni kao predsjednici nikad nisu dani na uvid iako sam pisala više dopisa, što Predsjedništvu, što glavnom tajniku stranke”, dodala je.

Iako glavni tajnik i predsjednica stranke moraju surađivati oko provedbe svake odluke, to se nije događalo. “Mene se apsolutno isključilo iz tog procesa i procedura da mi svi dokumenti budu dostupni. Činile su se tu i neke druge stvari za koje ćemo saznati u doglednom vremenu”, tvrdi Esih.