Esih i Prgomet rekorderi po izostajanju iz Sabora u rujnu

Ilustracija/Dražen Prša/Nacionalno

Objavljeno je tko su rekorderi po broju neopravdanih izostanaka sa saborskih zasjedanja u rujnu.

Nezavisna Bruna Esih i HDZ-ov Drago Prgomet zastupnici su koji su u rujnu najviše “markirali” u Saboru, i to po tri dana. Zbog neopravdanih nedolazaka će biti novčano kažnjeni s ukupno 450 kuna, odnosno sa 150 po danu. Taj iznos bit će im odbijen od zastupničkog paušala od 1500 kuna, odlučio je u srijedu saborski Odbor za izbor i imenovanja.

Bez dijela paušala zbog dva ili jednog neopravdanog izostanka sa saborskih sjednica ostat će i Sabina Glasovac (SDP), Ivan Kirin (HDZ), Tomislav Klarić (HDZ), Ana Komparić Devčić (SDP), Željko Lacković (NZ), Željko Lenart (HSS), Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku), mostovci Vlaho Orepić i Božo Petrov, Željko Reiner (HDZ) i njegov stranački kolega Petar Škvorić.

I zbog izostanaka sa sjednica u srpnju već je novčano kažnjeno 26 zastupnika.

Sabor je na proljeće izmijenio Zakon o pravima i dužnostima zastupnika i time omogućio novčano kažnjavanje zastupnika koji neopravdano izostaju sa sjednice. Za svaki izostanak mjesečni paušal od 1.500 kuna umanjuje za 150 kuna.

Zastupniku se izostanak opravdava ako je bio bolestan, zbog smrtnog slučaja u obitelji, ako je morao na sud ili društvene, političko kulturne i druge skupove na koje je pozvan, piše Dnevnik.hr.