Ermina Lekaj Prljaskaj održala sastanak s ministrom za dijasporu Republike Makedonije Edmondom Ademijem

Nezavisna zastupnica nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj primila je u ponedjeljak ministra dijaspore Republike Makedonije Edmonda Ademija s izaslanstvom.

Ministar Ademi prvi je makedonski ministar za dijasporu Vlade Republike Makedonije koja je imenovana 1. lipnja ove godine, a njegov je posjet ujedno i prvi posjet jednog od  ministara nove makedonske Vlade Hrvatskoj.

U kratkom uvodnom predstavljanju Lekaj Prljaskaj naglasila je otvorenost prema svim nacionalnim manjinama koje zastupa te se zahvalila makedonskom ministru na interesu za posjetom Hrvatskoj. Napomenula je kako stoji na raspolaganju za svu vrstu pomoći i razmjenu iskustava.

– Odabrao sam Hrvatsku za svoj  prvi službeni posjet prije svega jer u njoj živi i radi puno Makedonaca i Albanaca koji su podrijetlom iz Makedonije te zato što od Hrvatske možemo mnogo naučiti o brizi za nacionalne manjine, rekao je ministar Ademi.

Ministar Ademi naglasio je kako Hrvatska služi kao primjer države s precizno uređenim odnosima s nacionalnim manjinama i dijasporom. U svom izlaganju, među ostalim, spomenuo je kako Vlada Makedonije priprema Nacionalnu strategiju za odnose s dijasporom i kako će im upravo hrvatski model poslužiti i u izradi zakonodavnog okvira, ali i u implementaciji.

Razgovaralo se i o ostalim područjima u kojima postoji prostor za unaprjeđenje suradnje i razmjenu iskustava između dviju državu, primjerice kroz reguliranje određenih pitanja u području zdravstvene zaštite, korištenjem kvota za zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj te kroz kulturnu suradnju.

Ministar Ademi i izaslanstvo tijekom svojeg boravka u Hrvatskoj sastat će se i s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonkom Milasom te predstavnicima makedonske i albanske nacionalne manjine u Hrvatskoj.