Erjavec zbog arbitraže prijeti Hrvatskoj tužbom sudu EU-a

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec zaprijetio je Hrvatskoj tužbom pred europskim sudom u Luksemburgu ako ne bude surađivala u primjeni sporne arbitražne presude o granici između dviju država.

Čelnici triju stranaka vladajuće koalicije dogovorili su se na sastanku u Ljubljani da Slovenija ubrza donošenje zakona za primjenu presude, počne provoditi svoj suverenitet u Piranskom zaljevu, a razmišlja se i o tužbi protiv Hrvatske.

Slovenija ustraje na implementaciji. Idućih ću tjedana za vladu pripremiti informaciju o pravnim mogućnostima kako reagirati s obzirom na to da Hrvatska presudu arbitara ne poštuje, rekao je Erjavec novinarima nakon zatvorenog sastanka. Radi se o mogućnostima tužbi, na primjer na Sudu EU-a u Luksemburgu, dodao je šef slovenske diplomacije.

Dok Zagreb odluku arbitara zbog kontaminiranosti procesa ne smatra obvezujućom i traži da se otvoreno pitanje riješi bilateralno, Ljubljana tvrdi da je presuda postala dio europskog prava i da je Hrvatska kao članica EU-a mora poštovati.

Na sastanku je podržana odluka premijera Mire Cerara da ne ode u Zagreb na sastanak s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova govora u UN-u prošlog tjedna u kojem je optužio Sloveniju za nepoštivanje međunarodnog prava. Dijalog s Hrvatskom bit će moguć onda kad hrvatska politika bude spremna razgovarati o implementaciji, prije toga takav dijalog nema smisla, istaknuo je Erjavec.

Premijer Cerar nakon sastanka nije dao izjavu, ali je prema Erjavčevim riječima rekao da slovenska policija treba pojačati aktivnosti u Piranskom zaljevu koji su arbitri dodijelili Sloveniji i tako štititi slovenski suverenitet.