Erjavec: Sve je spremno za tužbu protiv Hrvatske

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ponovio je u ponedjeljak da je njegovo ministarstvo pripremilo sve što je potrebno za tužbu protiv Hrvatske koja po njegovim riječima ne poštuje arbitražnu presudu o granici i europsko pravo, o čemu bi vlada uskoro trebala obavijestiti Europsku komisiju.

“Naše je ministarstvo bilo zaduženo da pripremi sve što je potrebno i to smo učinili”, kazao je Erjavec u ponedjeljak novinarima, nakon susreta s državnom pravobraniteljicom za ljudska prava Vlastom Nussdorfer koja mu je podnijela izvješće o stanju ljudskih prava u prošloj godini.

Erjavec je pojasnio da je u pripremi pisma za Europsku komisiju, s pravnim elementima tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštovanje arbitražne presude, ministarstvo surađivalo s jednom francuskom odvjetničkom kućom i pravnikom Alainom Pelletom koji je Sloveniju i ranije zastupao u arbitražnom procesu.

“U Sloveniji imamo vrlo malo pravnih stručnjaka s tog područja, zato smo angažirali najbolju stranu odvjetničku tvrtku za područje europskog prava”, kazao je Erjavec, dodavši da je uslugama francuskih pravnika tijekom arbitraže bio vrlo zadovoljan.

Pismo Europskoj komisiji, prema najavi Erjavca, bit će poslano odmah nakon što premijer Miro Cerar u petak o sadržaju pravnih postupaka protiv Hrvatske obavijesti parlamentarni odbor za vanjsku politiku i tako osigura širu političku potporu.