Erdogan usporedio Palestince u Gazi sa židovima u doba nacizma

EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan usporedio je u četvrtak postupanje Izraela prema Palestincima u Pojasu Gaze s progonom židova u Europi u vrijeme nacizma.

“Nema razlike između strahota koje je proživljavao židovski narod u Europi prije 75 godina i okrutnosti kojoj su izložena naša braća u Gazi”, rekao je Erdogan na početku panislamskog susreta na vrhu u Istanbulu.

Optužio je čelnike “naroda koji je podnio svakojaka mučenja u koncentracijskim logorima u Drugom svjetskom ratu” da napadaju Palestince “koristeći se metodama koje su slične nacističkim”.

Erdogan je održao govor na otvorenju summita Organizacije za islamsku suradnju (OIC) koji je sazvao kako bi osudio Izrael zbog pogibije gotovo 60 Palestinaca od izraelske vatre u Pojasu Gaze u ponedjeljak dok su prosvjedovali protiv preseljenja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem.

“To što Izrael čini je razbojstvo, nasilje i državni terorizam”, dodao je Erdogan koji je u ponedjeljak nazvao krvoproliće u Gazi “genocidom”.  (Hina)