Povezite se

Vijesti

Erdogan pozvao na oprez zbog optuživanja Irana za napade na saudijska postrojenja

Objavljeno

-

Turski predsjednik Tayyip Erdogan pozvao je u srijedu na oprez pri optuživanju Irana za napade na saudijska naftna postrojenja 14. rujna, dodavši da nije ispravno staviti cijeli teret na tu zemlju.

SAD, europske sile i Saudijska Arabija optužile su Iran za napade, iako su jemenski Huti čiji je saveznik Iran preuzeli odgovornost za napad. 

Iran je odbacio odgovornost za napade.

“Mislim da nije ispravno kriviti Iran”, rekao je Erdogan u intervjuu za Fox News i dodao da je do napada došlo iz nekoliko područja Jemena. 

“Ako cijeli teret stavimo na Iran, to neće biti ispravan način. Dostupni dokazi ne ciljaju nužno na tu činjenicu”, rekao je Erdogan. 

Saudijska Arabija se konzultira s “prijateljima i saveznicima o sljedećim potezima”, rekao je novinarima u srijedu saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir. 

Vijesti

Boban pozvao učitelje i nastavnike u Splitsko-dalmatinskoj županiji da se vrate na posao

Published

on

Župan Splitsko-dalmatinski  Blaženko Boban u petak je pozvao učitelje i nastavnike u toj županiji da prekinu štrajk koji traje već mjesec dana, i vrate se na svoj radna mjesta, zbog izbjegavanja veće štete za budućnost djece.

“Apeliramo na sve uključene strane, prije svega na učitelje i nastavnike, da se u ime djece i njihovih roditelja, vrate na svoja radna mjesta, kako bi izbjegli daljnju nepovratnu štetu za budućnost djece, te kako bi izbjegli daljnji neugodan položaj roditelja koji također rade i muku muče s organizacijom života vlastitih obitelji,” istaknuo je župan Boban u priopćenju.
Poručio je da se u borbi sindikata za bolji položaj prosvjetnih djelatnika  “nema pravo djeci oduzeti pravo na obrazovanje i odgoj.”
“Uz sve naše razumijevanje teške situacije prosvjetnih djelatnika, cijenimo da nije korektno da bilo tko, u borbi za svoja radnička prava, dovede u pitanje temeljna prava djeteta: pravo na obrazovanje, pravo na odmor, ili već sutra mogućnost izbora daljnjeg školovanja,” rekao je Boban.
Podsjetio je sve uključene strane na Konvenciju o pravima djeteta, te obvezu svih nas da ne gubimo iz vida najbolji interes djeteta.

“Ne ulazeći u opravdanost zahtjeva Sindikata, ne možemo opravdati ugrozu prava djece na obrazovanje, te izražavamo veliku zabrinutost zbog nastale situacije.Vodeći računa o potrebi izrade novog nastavnog kalendara zbog nadoknade izgubljenih radnih dana, podsjećamo Sindikate i roditelje na opasnost dovođenja učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola u moguće neugodnosti oko upisa na sljedeću razinu obrazovanja,” poručio je Boban.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Grabar-Kitarović: Zadar je primjer; Krstičević: Dan državnosti dogodine u Zadru

Published

on

Svečana sjednica zadarskoga Gradskoga vijeća u povodu obilježavanja Dana grada Zadra i blagdana njegova zaštitnika Svetoga Krševana. Na slici ministar obrane Damir Krstičević i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović

Na svečanoj sjednici u povodu Dana grada Zadra hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak kako je taj grad primjer da ne postoje veliki i mali gradovi, nego samo oni koji znaju, žele i mogu, a potpredsjednik Vlade Damir Krstičević je najavio središnju proslavu Dana državnosti dogodine u Zadru.  

“Zadar je nasuprot onima koji stagniraju čekajući da im netko drugi kreira razvojnu strategiju i donese rješenja. Zato sam iznimno ponosna na Zadar”, rekla je u petak na svečanoj sjednici u povodu Dana grada Zadra predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Podsjetila je da je Zadar grad koji čuva i živi izvanredno bogatu duhovnu i kulturnu baštinu od antike do modernoga doba.

“Za hrvatski narod Zadar je grad u kojemu su zabilježeni neki od najvažnijih trenutaka kulturne povijesti i povijesti borbe za slobodu. Dolazim često i vidim velike promjene. Osobit znak ambiciozne vizije razvoja grada bila je gradnja putničkog terminala u Gaženici, koji je ove godine u Hamburgu proglašen najboljom lukom”, istaknula je predsjednica.

Kako je rekla, time nisu ostvareni samo odlični uvjeti za integrirani prijevoz putnika i intermodalni prijevoz robe, nego se na pravi način valoriziraju dva građevinska simbola obnove i integracije Hrvatske: Tunel sveti Rok i Maslenički most.

“Srećom, ono što je Zadar učinio za svoj razvoj nije više usamljen primjer. Sve više hrvatskih gradova uzima razvojne uzde u svoje ruke i uspješno ostvaruje kreativne vizije”, ocijenila je, ističući da je to temeljni smisao decentralizacije za koju se i ona uporno i sustavno zauzima.

A za njezine optimalne učinke, dodala je, potrebno je stalno usklađivanje razvojnih planova između države, županije, gradova i općina te horizontalno povezivanje u zajedničkim projektima.

“Nužno je usklađivanje politika s jasnim ovlastima, odgovornostima i raspodjelom sredstava. Pritom uvijek moramo imati na umu glavni cilj, a to je uravnotežen regionalni razvoj svih hrvatskih domovinskih prostora”, poručila je.

Krstičević: Središnja proslava Dana državnosti 30. svibnja sljedeće godine u Zadru

 Na svečanosti u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zadru kao izaslanik predsjednika Vlade bio je i ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, koji je rekao da će središnji događaj proslave Dana državnosti sljedeće godine biti u Zadru.

“Uz veliki aeromiting, kojim ćemo pokazati našim prijateljima koliko smo napravili u posljednjih trideset godina, to ćemo napraviti s našom sadašnjom i budućom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović”, najavio je ministar.

I gradonačelnik Branko Dukić pozvao je sve da 30. svibnja budu na zadarskoj rivi i proslave Dan državnosti, pri čemu je među ostalim istaknuo kako je protekla godina bila uistinu uspješna.

“Odradili smo planirane projekte, započeli gradnju onih koji su dugo bili u pripremi i nastavili pripremati nove za godinu koja je pred nama. Ništa se ne događa preko noći, pa tako je naš grad iz godine u godinu, zahvaljujući i mojim prethodnicima i njihovim suradnicima, došao do onoga što je danas – sveučilišni grad, međunarodno prometno i prepoznatljivo turističko središte, grad suvremene komunalne i društvene infrastrukture, grad uspješnih poduzetnika i obrtnika, grad mladih”, ocijenio je gradonačelnik Dukić.

Na kraju svečane sjednice dodijeljena su javna priznanja Grada Zadra za 2019. godinu. Nagradu za životno djelo dobili su rektor zadarskog Sveučilušta geograf Damir Magaš i ugledni kirurg Nado Vodopija. Nagradu Grada Zadra dobili su Sanja Petrovski, Katarina Livljanić, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna i tvrtka Red Bull Adria d.o.o. Zagreb.Grb Grada Zadra pripao je Klubu liječenih alkoholičara iz Zadra, Marinku Vidaiću – posmrtno, Humanitarnoj udruzi “Antonio Jurjević”, Vandi Babić i Atletskome športskom klubu u Zadru. 

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Krstičević u Zemuniku: Nevojničko i nestegovno ponašanje će se sankcionirati

Published

on

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u petak je na radom sastanku u Zemuniku rekao kako nevojničko ponašanje i postupci pojedinaca nisu vrijednosti Hrvatske vojske te da nevojničko i nestegovno ponašanje treba sankcionirati.

“Nevojničko ponašanje i postupci pojedinaca nisu vrijednosti Hrvatske vojske i ne odražavaju Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Hrvatsku vojsku u cjelini. Imam nultu stopu tolerancije na nevojničko i  nestegovno ponašanje i pojedince treba sankcionirati”, rekao je Krstičević vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku gdje je održao radni sastanak sa zapovjednicima 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Vezano za slučaj u Zemuniku, iz Ministarstva obrane izvijestili su da je ministar obrane Damir Krstičević odlučio osnovati povjerenstvo koje će izvijestiti o konkretnim mjerama koje će se poduzeti – do sankcioniranja pojedinaca do odgovornosti po zapovjednoj liniji i funkcionalnim područjima.

“Očekujem od Glavnog stožera Hrvatske vojske da postupi u skladu sa svojim nadležnostima po pitanju sigurnosti i stege te da se podnese detaljno izvješće s konkretnim mjerama”, rekao je ministar obrane u Zemuniku. 

Radnom sastanku nazočili su zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, zamjenik zapovjednika HRZ-a brigadni general Michael Križanec, zapovjednik 93. krila brigadir Mario Pleša i zapovjednici postrojbi iz Zemunika.

Ministarstvo obrane će, po završetku rada povjerenstva, o rezultatima iz izvješća informirati javnost.

Također, ministar Krstičević je pipadnicima HRZ-a iz Zemunika zahvalio na angažmanu u protupožarnoj sezoni i hitnom medicinskom prevoženju.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije