EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS

Rješenje pitanja Nagorno-Karabaha je prijeko potreban uvjet za uspostavu odnosa između Turske i Armenije, izjavio je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tijekom posjeta Azerbajdžanu.

“Želimo upostavu i očuvanje dobrih odnosa sa svim našim susjedima, ali rješenje pitanja Nagrono-Karabaha je prijeko potreban uvjet za uspostavu odnosa s Armenijom”, izjavio je turski predsjednik u tv govoru u Bakuu.

“U toj aferi prije svega okupatori trebaju učiniti prvi korak”, dodao je.

Nagorno-Karabah, ili Gorski Karabah je enklava većinom nastanjena Armencima, koju su sovjetske vlasti 1921. pripojile Azerbajdžanu, a koja je jednostrano proglasila neovisnost 1991. uz podršku Armenije.

Turska je 1993. zatvorila svoju granicu s Armenijom iz solidarnosti s Azerbajdžanom i zbog mjera odmazde za podršku Erevana armenskim separatistima.

Međunarodna zajednica smatra da je ta regija dio Azerbajdžana.

Rat između etnički turskih Azera i Armenaca Karabaha je izbio 1988. Bez obzira na prekid vatre potpisan 1994. tamo su česti oružani sukobi.

Turska je izjavila da je spremna na “novu stranicu” s Armenijom nakon izjava novog armenskog premijera Nikola Pashinyana, koji je spominjao moguću uspostavu diplomatskih odnosa između dviju zemalja.

Prije izbora Pashinyana, Erevan je početkom ožujka opozvao dogovore o normalizaciji s Turskom, optuživši Ankaru da se ne može “osloboditi svojih stereotipa”.

Dvije zemlje se spore oko pitanja masakra Armenaca koje su počinili osmanski Turci 1915-1917. Armenija te masakre naziva genocidom. Erevan procjenjuje da je ubijeno oko 1,5 milijuna ljudi dok Turska odlučno odbacuje taj termin. (H)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here