Erdogan grubo optužio njemačku vladu

Pixabay

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan grubo se obratio vladi u Berlinu i poručio ministru vanjskih poslova Sigmaru Gabrielu koji je kritizirao Erdoganova uplitanja u njemačku izbornu kampanju da spozna svoje granice.

On ne poštuje nikakve granice! Tko si ti da se obraćaš turskom predsjedniku? Znaj gdje ti je mjesto! On nam pokušava održati lekciju! Koliko se dugo baviš politikom? Koliko ti je godina?, obrušio se Erdogan u televizijskom obraćanju.

Taj osobni napad na Sigmara Gabirela zbio se dan nakon verbalnog sukoba Ankare i Berlina, kojih su odnosi posebno napeti nakon neuspjela državnog udara 15. srpnja 2016. u Turskoj koji ona pripisuju kleriku Fethullahu Gulenu.

Erdogan je u petak pozvao Turke koji imaju i njemačko državljanstvo da na parlamentarnim izborima 24. rujna očitaju lekciju demokršćanskoj stranci CDU, socijaldemokratskoj SPD, čiji je Gabriel član te Zelenima, za koje kaže da nemaju poštovanja prema Turskoj.

Gabriel je upozorio na uplitanje u suverenitet zemlje, nakon čega je kancelarka Angela Merkel preko svog glasnogovornika poručila da neće trpjeti nikakvu vrstu uplitanja. Socijaldemokratski kandidat za kancelara Maritn Schulz ocijenio je da je Erdogan izgubio svaku mjeru.

Turska zajednica u Njemačkoj s 3 milijuna članova najveća je na svijetu izvan granica Turske, a oko 1,2 milijun Turaka ima i njemačko državljanstvo, što im omogućuje glasanje na sljedećim izborima.

Do sada su Nijemci turskog podrijetla uglavnom glasali za lijevo orijentirane stranke, većinom za SPD. Ali Recep Tayip Erdogan je vrlo popularan u turskoj dijaspori u Njemačkoj i njih 59 posto je glasalo za njegovu stranku na parlamentarnim izborima u studenom 2015.