Epidemiolog Rončević: Ovog tjedna cijepit će se 20 osoba po obiteljskom liječniku

HINA/EPA

Glavni epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević rekao je u ponedjeljak u Rijeci kako će se ovoga tjedna procijepiti 20 osoba po obiteljskom liječniku.

Po njegovim riječima, cijepljenje napreduje prema planu.

Rončević je na konferenciji za novinare izvijestio da će se ovog tjedna, s obzirom na veću količinu prispjelog cjepiva, procijepiti 20 osoba po obiteljskom liječniku, od kojih 10 na punktovima za cijepljenje, a 10 osoba, koje se teže kreću ili imaju druge tegobe, bit će procijepljene u svom domu ili u ambulantama obiteljskih liječnika.

Cijepljenje se, kaže, počinje organizirati i na punktovima na kojima bi se u kratkom vremenu mogao procijepiti veliki broj ljudi.

Za sada je u planu najmanje jedna sportska dvorana, za fazu kada će se provoditi masovna cijepljenja stanovnika koji nisu u kategoriji prioritetnog cijepljenja, rekao je.

Do sada je na području županije prvom dozom cijepljeno 7239 ljudi, a s prvom i drugom dozom cijepljeno je 4547 osoba.

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza kronavirusom kod dvoje novozaraženih od 77 testiranih, a umrle su dvije osobe. Trenutno su u toj županiji aktivna 294 slučaja covida-19.

Prema podacima iz riječke bolnice, u toj bolnici liječi se 36 osoba oboljelih od covida-19, za troje bolesnika skrbi se uz pomoć respiratora, a dvije osobe su umrle.

Epidemiolog Rončević rekao je da je manji broj oboljelih rezultat trenda – daljnjeg laganog pada epidemije.

Najviše oboljelih i dalje je na najgušće naseljenim područjima županije, u Rijeci i tzv. riječkom prstenu. U domovima za starije osobe situacija je mirna, a samo u jednom domu još ima oboljelih, dodao je.

Nastava se održava u svim županijskim školama, a devet razreda je u samoizolaciji.

(Hina)