U posljednjem valu mjera za pomoć građanima i poduzetnicima Vlada nije zamrznula cijenu svinjetine kao što je to učinila u prethodnom razdoblju. Stoga smo provjerili koliko bi cijene mogle rasti.
Naša Nataša Vidaković posjetila je Tomaševac gdje mesna industrija Vajda ima svoje pogone. Predsjednik uprave Vilim Simon potvrdio je da se uskoro mogu očekivati više cijene svinjetine.
“Hrvatska proizvodnja se kreće 50 do 60 posto samodostatnosti, a potrebno ćemo nadomjestiti s europskog tržišta. Jedino možemo očekivati porast cijena”, rekao je Simon umirujući da nećebiti nestašice.
U novom paketu mjera Vlada je ograničila cijenu carskog mesa. “Pozdravljam odluku odmrzavanja cijena svinjske lopatice, ali mi kao proizvođači ne možemo se složiti sa zamrzavanjem cijena jer zbog rasta cijena proizvodnje zamrzavanjem istih utječete na cijenu tovljenika. Pratimo kretanja na tržištu, nadamo se da ćemo uspjeti zadovoljiti potrebe kupaca”, rekao je.
Na pitanje koliko bi mogle rasti cijene svinjetine Simon je otkrio: “Zbog krize možemo očekivati rast cijene od 2 i pol eura za toplu polovicu.”
Poskupljenja se mogu očekivati sigurno kroz mjesec do dva, istaknuo je, piše N1.