Ekvador više neće posredovati kod Velike Britanije za osnivača WikiLeaksa Assangea

Ekvador ne planira posredovati kod britanske vlade u korist osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u pregovorima o njegovoj situaciji kao azilanta u londonskom veleposlanstvu te južnoameričke zemlje, rekao je u utorak ministar vanjskih poslova Ekvadora.

Ministar vanjskih poslova Jose Valencia je rekao u intervjuu za Reuters kako je jedina odgovornost Ekvadora da se pobrine za Assangeovu dobrobit, nakon što je taj Australac tužio zemlju zbog novih uvjeta nametnutih njegovom azilu u londonskom veleposlanstvu.

“Ekvador nije obvezan poduzeti bilo kakve nove korake”, rekao je Valencia. “Mi nismo odvjetnici g. Assangea, niti smo predstavnici britanske vlade. To je stvar koja se treba riješiti između Assangea i velike Britanije”.

Ovo stajalište znači udaljavanje od ranije prakse te zemlje da održava dijalog s britanskim vlastima o Assangeovoj situaciji otkako mu je pružila azil 2012. kada je on zatražio zaštitu u londonskom veleposlanstvu Ekvadora nakon što su britanski sudovi naredili njegovo izručenje Švedskoj kako bi bio ispitan u slučaju silovanja.

U međuvremenu je slučaj odbačen ali prijatelji i pristaše kažu kako Assange sada strahuje da bi mogao biti uhićen i na kraju izručen Sjedinjenim Državama ako izađe iz veleposlanstva. WikiLeaks koji je objavio američke diplomatske i vojne tajne kada ga je vodio Assange, suočen je s istragom Američke velike porote.

Valencia je rekao kako je “frustriran” odlukom Assangea da podigne optužnicu pred ekvadorskim sudom prošli tjedan zbog novih uvjeta njegova azila prema kojima se od njega traži da plati zdravstvene račune i telefonske razgovore i čisti iza svoje mačke.

“Nema obveze za Ekvador u međunarodnim sporazumima da plaća za stvari poput pranja g. Assangeova rublja”, rekao je.

Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno kaže kako nije zamišljeno da azil bude vječan, ali je izrazio zabrinutost mogućnošću da Assange bude izručen Sjedinjenim Državama. Valencia je rekao kako nije razgovarao o Assangeovoj situaciji s vladom Sjedinjenih Država. Prošlog prosinca Ekvador je dodijelio Assangeu državljanstvo i nastojao ga imenovati za člana diplomatske misije te zemlje u Britaniji i Rusiji što mu je moglo osigurati slobodan prolaz da napusti veleposlanstvo. Britanija je odbila zahtjev. (Hina)