Eksplozija mrtvih u SAD-u i Velikoj Britaniji, brojke u Italiji se smiruju

AppleMark

Broj umrlih od Covida-19 eksplodirao je u SAD-u gdje je u posljednja 24 sata umrlo gotovo 1200 ljudi, Britanija govori o povećanju broja umrlih za 20 posto u jednom danu, a brojke umrlih i novozaraženih u Italiji ne pokazuju trend rasta.

Sjedinjene Države postat će vjerojatno novi epicentar pandemije. Tamo je u posljednja 24 sata zabilježeno 1.169 mrtvih što je golemo povećanje, za trećinu u odnosu na dan prije, te najveći broj smrti u jednom danu u bilo kojoj zemlij od početka pandemije.

Ukupno je u SAD-u više od 257.000 zaraženih.

Bijela kuća predviđa između 100.000 i 240.000 mrtvih.

Sam New York imao je najsmrtonosniji dan u epidemiji, s 562 nova smrtna slučaja u posljednja 24 sata i sada je na 2935 mrtvih, rekao je guverner Andrew Cuomo, dodajući da se brojka približava onoj od 11. rujna 2001. i napada na njujorške blizance.

Upozorio je na nedostatak respiratora i bolničkih kreveta i pozvao da se resursi iz čitavih Sjedinjenih Država usmjere u New York kako bi gradu koji je postao žarište epidemije pomogli u rastućoj krizi.

“New York je u krizi. Pmozite New Yorku”, pozvao je na dnevnoj konferenciji za novinare.

Velika Britanija u petak zabilježila crni rekord od 684 smrti u 24 sata i sada ima više od  3.600 umrlih.

Golema poljska bolnica, podignuta u samo devet dana u Londonu, otvorila je u petak vrata za prijem vala oboljelih koji je zapljusnuo zdravstveni sustav Velike Britanije, a zbog čega će se u nedjelju građanima obratiti i kraljica Elizabeta II.

Broj mrtvih u Italiji popeo se pak za 766, objavila je u petak Agencija za civilnu zaštitu, što je samo nekoliko više nego dan ranije (760).

Broj novih slučajeva nešto je niži, i narastao je za 4585 (dan ranije 4668).

Ukupne brojke u Italiji sada su 115.242 zaraženih i 13.915 umrlih.

Međutim, Italija je u petak imala peti uzastopni dan u kojima broj novih slučajeva ostaje između 4050 i 4782, što ide u prilog nadi vlade da je epidemija dosegla vrhunac te da bi brojevi mogli početi padati.

Italija je imala najviši  broj novozaraženih 21. ožujka, njih 6557.

Broj umrlih također je između 727 i 766 zadnja tri dana, manje nego u utorak kada ih je bilo 837 ili prošli petak s najvišim brojem, 919.

U Španjolskoj, najpogođenijoj zemlji u Europi nakon Italije, broj mrtvih u petak je, kao i dan ranije, prešao 900, te je u toj zemlji sada gotovo 11.000 smrtnih slučajeva.

Ali sveukupno gledano, kažu španjolske vlasti, ritam povećanja broja umrlih, hospitalizacija i novih slučajeva pomalo usporava.

U Njemačkoj, mjere restrikcije počinju usporavati širenje virusa, kažu sanitarne vlasti koje inistiraju na potrebi da se one održe.

Prerano je da Njemačka ukine restrikcije na kretanje ljudi, unatoč inicijalnim znakovima da se koronavirus širi nešto sporijim ritmom, rekla je u petak i kancearla Angela Merkel.

“Vlada i ja osobno mislimo kako možemo simultano postići dvije stvari: osigurati zaštitu zdravlja za sve, i također početi proces da javni život ponovno započne, korak po korak”.

Merkel je pozvala građane da drže socijalnu distancu i higijenu, dodajući da je borba protiv pandenije “herkulovska zadaća”.

Njemačka ima gotovo 90.000 zaraženih i 1200 umrlih.

Epidemiološki institut Robert Koch objavio je u petak da su uvedene mjere protiv širenja koronavirusa u Njemačkoj počele pokazivati učinak.

“Trenutno jedan zaraženi koronavirusom zarazi jednu osobu. Još donedavno jedna osoba zarazila je i do sedam drugih”, rekao je direktor Instituta Robert Koch (IRK) Lothar Wieler.

U pandemiji koronavirusa umrlo je više od 40.000 ljudi u Europi, od kojih više od tri četvrtine u Italiji, Španjolskoj i Francuskoj.