EK upozorila Hrvatsku na kršenja europskog prava

U sklopu mjesečnog izvješća o kršenjima europskog prava u državama članicama Europska komisija poslala je dva obrazložena mišljenja Hrvatskoj, odnosno izdala ponovljeni zahtjev za usklađivanjem nacionalnih zakona s europskim u području zračne sigurnosti i očuvanja okoliša.

Hrvatska se poziva da dovrši postupak prenošenja u nacionalno zakonodavstvo direktiva o plastičnim vrećicama. Tom direktivom preporučuju se mjere za suzbijanje rasipanja resursa i bacanje otpada u okolišu.

Države članice moraju osigurati da se do 2019. godine upotreba tih vrećica smanji na 90 po osobi godišnje, a do kraja 2025. godine taj bi se broj trebao smanjiti na 40 vrećica po osobi godišnje.

Što se tiče zračne sigurnosti Hrvatsku se opominje po drugi puta da još nije uskladila onaj dio zakonodavstva koji se odnosi na organizacijske i strukturne mehanizme za nadzor u zračnim lukama u odnosu na prijevoznike.

Riječ je o administrativnom pitanju koje nije povezano sa sigurnosnim nedostacima, stoji u u priopćenju komisije, ali ga Hrvatska nije provela. Komisija je postavila rok od dva mjeseca unutar kojeg se taj dio zakonodavstva treba implementirati u nacionalne zakone.