EK odobrio hrvatski program pomoći stočarstvu vrijedan 171 milijun kuna

Europska komisija (EK) je odobrila hrvatski program pomoći stočarstvu vrijedan 171 milijun kuna, a namijenjen za potporu primarnim proizvođačima u sektoru stočarstva pogođenih pandemijom koronavirusa, izvijestili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.

Utvrđeno je kako je riječ o programu u skladu s uvjetima u okviru Privremenog okvira državne potpore te da su predložene mjere nužne, prikladne i razmjerne za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u stočarstvu u Hrvatskoj.

Navedeni paket pomoći, kako se navodi, ima za cilj odgovoriti na potrebe za saniranjem pretrpljenih gubitaka te osiguranja likvidnosti uzgajivača goveda, svinja, peradi i konja, kao i primarnih proizvođača u sektoru ovčarstva i kozarstva, te im pomoći da očuvaju razinu primarne proizvodnje prije pojave covid-19.

Potpore u okviru Programa dodjeljivat će se bespovratno, a očekuje se da će ih koristiti više od 21.800 primarnih proizvođača u stočarskom sektoru.

Napominjući kako je stočarstvo važna grana za hrvatsko gospodarstvo ministrica poljoprivrede Marija Vučković je istaknula kako su zahvaljujući uspješnim pregovorima s EK dobili polugodišnje produljenje Privremenog okvira uz proporcionalni rast iznosa maksimalnih iznosa potpora.

Uz navedenih 171 milijun kuna pomoći stočarstvu, povećana su i sredstva za dobrobit životinja za 130 milijuna kuna odnosno na 220 milijuna kuna, kazala je Vučković.

Također, uvedena je i nova vrsta potpora kojom se potiče korištenje stajskog gnoja, pri čemu je jako važno za hrvatske stočare da će nove i uvećane potpore biti isplaćene za ovu proizvodnu godinu.

“U trenutačnim okolnostima pandemije i tržišnih poremećaja fokusirani smo na očuvanje hrvatskog stočarstva te iznalazimo sredstva za dodatnu pomoć kroz državna i europska sredstva”, istaknula je Vučković.