EK nudi 2000 eura migrantima za odlazak iz Grčke

Europska komisija nudi po 2000 eura migrantima koji dobrovoljno pristanu na povratak s grčkih otoka u zemlje iz kojih su krenuli migrantskom rutom prema Europi, objavila je jučer europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson u Ateni.

Ponuda stoji samo mjesec dana i za prvih 5000 migranata koji se prijave, pod uvjetom da su u Grčku došli prije 1. siječnja ove godine, dodala je.

Toj novoj mjeri, bez presedana, cilj je da pomogne smanjivanju opterećenja na grčkim otocima na kojima su kampovi za izbjeglice i migrante već godinama prepuni ljudi, i to višestruko iznad sagrađenog kapaciteta.

EU i dalje vrlo čvrsto stoji uz Grčku u namjeri da štiti vanjske granice prema Turskoj od neregularnih migracija koje ponovno, u masovnom obliku, pokušava pokrenuti turski predsjednik Erdoğan.

Sedam EU članica prima 1600 djece

EU najprije želi pomoći ranjivim skupinama migrantske djece pa je Johansson kazala kako je zasad sedam država članica izrazilo spremnost da odmah krenu s premještanjem na svoj teritorij i zbrinjavanjem najmanje 1600 djece koja su se bez pratnje roditelja našla u migrantskim kampovima u Grčkoj.

Nije otkrivala koje su to zemlje, ali Večernji list od upućenih izvora u Bruxellesu doznaje da su to: Francuska, Njemačka, Hrvatska, Italija, Irska, Luksemburg i Portugal.

Ta “koalicija voljnih” trebala bi biti tek početak mobiliziranja država članica koje na dobrovoljnoj osnovi, bez obvezujućih kvota, žele pomoći Grčkoj u zbrinjavanju izbjeglica, paralelno s pomoći u obrani vanjskih granica od novog vala masovnih neregularnih ulazaka u EU, donosi Večernji list.