Egipatski predsjednik obećaje brutalni odgovor nakon atentata u kojem je poginulo 235 ljudi

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi obećao je u petak “brutalni” odgovor, nakon napada na džamiju na Sinaju u kojem je poginulo 235 ljudi.

“Oružane snage i policija osvetit će naše mučenike i ubrzo silom vratiti sigurnost i stabilnost”, rekao je u televizijskom govoru.

Najmanje 235 vjernika koji su izlazili iz džamije s podnevnih molitvi na istoku Egipta ubili su u petak naoružani muškarci, u najsmrtonosnijem napadu u nedavnoj povijesti te zemlje.

Egipatska vojska odmah je proglasila trodnevnu žalost.

Njezine oružane snage počele su sa zračnim napadima na područje Sinaja, koncentrirajući se na planinsko područje oko džamije gdje se, kako se vjeruje, skrivaju počinitelji atentata.

Uz 235 ubijenih, ima i 109 ranjenih, objavila je egipatska televizija.

Od 2013. i vojnog svrgavanja islamističkog predsjednika Mohameda Morsija, brojni policajci, vojnici i civili ubijeni su u džihadističkim napadima.

U petak su svjedoci rekli da su napadači okružili džamiju terenskim vozilima i zatim postavili bombu izvan zdanja. Nakon eksplozije naoružani muškarci su vatrenim i hladnim oružjem napadali vjernike a zatim su im zapalili automobile kako bi blokirali ceste do džamije.

Prve reakcije na napad

Američki predsjednik Donald Trump osudio je “užasni i kukavički” napad izveden na džamiju. “Svijet ne može tolerirati terorizam, moramo vojno pobijediti i diskreditirati islamističku ideologiju koja je temelj njihove egzistencije”, napisao je na Twitteru.

U poruci egipatskom kolegi ruski je predsjednik Vladimir Putin naveo da se radi o napadu koji pogađa svojom okrutnošću, priopćio je Kremlj.

U priopćenju je glavni tajnik Arapske lige Ahmed Abul Gheir osudio “strašan zločin koji potvrđuje da je pravi islam nedužan prema onima koji prihvaćaju ekstremističku terorističku ideologiju”.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian je na društvenoj mreži Twitter izrazio žaljenje, a njegov kolega Boris Johnson je rekao da je “duboko ožalošćen barbarskim činom”.

Prethodni najsmrtonosniji napad u Egiptu je izveden u listopadu 2015. u Šarm el Šeiku na ruski zrakoplov kada je poginulo 224 osoba.