Egipat uhitio desetke homoseksualnih osoba

Egipat je u posljednja tri dana uhitio 22 osobe obračunavajući se s pripadnicima homoseksualne zajednice nakon što je na jednom koncertu podignuta zastava duginih boja, objavili su u ponedjeljak aktivisti i organizacije zaštitu ljudskih prava.

Najmanje 33 osobe su uhićene od 23. rujna nakon što je dan ranije skupina ljudi podignula zastavu, simbol LGBTI zajednice, u jednom od rijetkih iskaza podrške pravima homoseksualnih, biseksualnih i transrodnih osoba u toj konzervativnoj muslimanskoj zemlji.

Državni tužitelj najavio je istragu nakon što su lokalni mediji pokrenuli vrlo oštru kampanju protiv osoba koje su podignule zastavu na koncertu libanonske rock grupe Mashrou’ Leila čiji se pjevač otvoreno izjašnjava kao homoseksualac.

U ponedjeljak je policija u vezi sa slučajem uhitila Ahmeda Alaa i Saru Hegazy koja je prva žena upletena u takav izgred u više godina, rekao je njhov odvjetnik.

Oboje su optuženi za “pridruživanje skupini osnovanoj protivno zakonu” i “propagiranje ideja skupine”. Hegazy je optužena i za “promicanje seksualne nastranosti i razvrata”, a određen im je pritvor od 15 dana, rekao je agenciji Reuters odvjetnik Amr Mohamed.

Ranije su u zbog incidenta sa zastavom uhićena dva muškraca ali je jedan pušten. Ostala uhićenja nisu povezana s izgredom, ali jesu sa pretpostavkom seksualne orijentacije optuženih.

Najmanje je deset muškarca uhićeno od 28. do 30 rujna, a šestorica ranije toga tjedna, rekli su izvori iz pravosuđa.

Svima je u nedjelju suđeno pod optužbom za “promicanje seksualne nastranosti” i “razvrata”, što je u Egiptu eufemizam za homoseksualnost.

Jedan je muškarac za slične optužbe osuđen na šest godina zatvora.

Skupina Mashrou’ Leila je u ponedjeljak objavila izjavu u kojoj osuđuju uhićenja i pozivaju na solidarnost s uhićenima.

Iako homoseksualnost nije izričito zabranjena, Egipat je konzervativno društvo i diskriminacija je vrlo raširena.

Uhićeni se podvrgavaju analnom pregledu kako bi se utvrdilo jesu li imali spolni odnos, što organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty Internatioanl i Human Rights Watch ocjenjuju kao mučenje.

U posljednjem razdoblju se izvršilo pet takvih pregleda, objavila je organizacija Amnesty International u ponedjeljak. Izvori iz egipatskog sudstva ne niječu da se izvršavaju takvi pregledi, ali kažu da se oni provode legalno i ne predstavljaju oblik zlostavljanja.

“U nekoliko dana egipatske snage sigurnosti su privele desetke osoba i izvršile pet analnih pregleda što “pokazuje oštru eskalaciju nastojanja vlasti da progone i zastraše pripadnike LGBTI zajednice nakon incidenta sa zastavom duginih boja”, rekla je Najia Bounaim, direktorica Amnesty Internationala za kampanje u sjevernoj Africi.

Hina