Egipat pokrenuo zračne napade nakon masakra u džamiji

Broj žrtava u smrtonosnom terorističkom napadu na džamiju, počinjenom u petak u egipatskoj pokrajini Sjevernom Sinaju, povećao se na 305, od toga je 27-ero djece, a ozlijeđeno je 128 osoba, objavila je državna agencija MENA u subotu pozivajući se na službene izvore.

Lokalni mediji javljaju da je Egipat pokrenuo zračne napade na skrovišta terorista na Sinajskom poluotoku u petak navečer. Prenose poruku egipatskih sigurnosnih snaga da se vojska “neće smiriti dok oni koji su upleteni u napad ne budu eliminirani”.

Iz zraka je pogođeno više vozila u kojima su se prevozili počinitelji masakra. Likvidirani su i to je tek početak brutanog obračuna, poručio je predsjednik Abdel Fatah al-Sissi.

Prema tvrdnjama policije i svjedoka, militanti su dojurili u terenskim vozilima te otvorili vatru i bacili bombe na vjernike koji su izlazili iz džamije. Egipatske vlasti ne dvoje tko se iza tog krvoprolića krije jer od svrgavanja demokratski izabranog Muslimanskog bratstva teroristički napadi džihadista tzv. Islamske države na pripadnike snaga sigurnosti egipatska su svakodnevica. Ured glavnoga državnog odvjetnika priopćio je da su militanti nosili zastavu IS-a i bilo ih je između 25 i 30.

Napadačima, kažu, više ne uspijeva napasti vojsku i policijske nadzorne postaje pa su napali džamiju. Stradale su cijele obitelji. Iz egipatske obavještajne agencije ističu da je ovo prvi put u povijesti modernog Egipta da je napadnuta džamija.

Napad na sufijsku džamiju pokazuje da džihadisti mijenjaju taktiku. Mete su civili, i to sljedbenici sufizma – mistične grane islama koju dio ultraortodoksnih muslimana smatra heretičnom. Egipat je u subotu počeo trodnevnu žalost za 235 ubijenih vjernika.

Pogoršanje sigurnosti u Egiptu prisililo je vlasti da u travnju proglase tri mjeseca izvanrednog stanja, koje je dvaput produljeno i još je na snazi. Jučerašnji napad je najsmrtonosniji napad na Sinaju otkako su 2013. islamistički militanti pojačali svoju prisutnost na tom poluotoku.

Stižu osude napada iz cijelog svijeta, u glavnom gradu Izraela Tel Avivu vijećnica je osvijetljena u bojama egipatske zastave. Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je ocijenio kako je ovo “strašan i kukavički napad terorista na nevine i bespomoćne vjernike u Egiptu”.