DZS: Očekuje se pad cijena poljoprivrednih proizvoda

U ovoj se godini očekuje pad cijena poljoprivrednih proizvoda za 0,8 posto prema godini ranije, pri čemu bi cijene biljnih proizvoda mogle pasti za 2,4 posto, a cijene stoke i stočnih proizvoda porasti za 1,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o prognozi cijena u poljoprivredi.

Kod biljnih proizvoda najviše će, prema prognozama, pasti cijene povrća, voća i krmnog bilja. Cijene povrća će pasti 8,1 posto, voća 7,4 posto te krmnog bilja za 16,3 posto.

Cijene krumpira, uključujući sjemenski, kako se prognozira, past će 8,3 posto, vina 5,8 posto te žitarica 2,8 posto.

Istodobno se prognozira da će porasti cijene industrijskog bilja, za 14,4 posto te maslinovog ulja, za 7,6 posto.

Kod stoke i stočnih proizvoda u ovoj se godini očekuje rast cijena koji imaju znatniji udio u stočarstvu – svinja za 3,8 posto, goveda 1,1 posto te mlijeka za 3,4 posto, navodi se u procjenama DZS-a.

Prognozira se i rast cijena konzumnih jaja, za1,2 posto te peradi, za 0,8 posto.

Kod cijena dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji očekuje se pad od 3,5 posto prema godini ranije. Pritom se očekuje da će cijene gnojiva pasti 12 posto, energije i maziva 20,4 posto te stočne hrane 1,6 posto.

Istodobno se očekuje rast cijena sjemena i sadnog materijala, za 4,1 posto, cijena veterinarskih usluga, za 1,1 posto te cijena sredstava za zaštitu bilja, za 4,1 posto.

Prognoza indeksa cijena u poljoprivredi za 2020. izračunana je na temelju kretanja cijena poljoprivrednih proizvoda od siječnja do rujna tekuće godine i procjene kretanja cijena za razdoblje listopad – prosinac, navode statističari.

Cijene korištene za izračun prognoze za prvih devet mjeseci ove godine dobivene su iz mjesečnih istraživanja o otkupu i prodaji poljoprivrednih
proizvoda i ostalih istraživanja DZS-a, administrativnih podataka iz Ministarstva poljoprivrede te ostalih administrativnih izvora.