Džihadisti ostali u zoni Idliba suprotno rusko-turskom planu

Džihadisti su ostali u zoni koju su trebali evakuirati prije ponedjeljka ujutro, gdje namjeravaju nastaviti borbu, oslabljujući na taj način rusko-turski sporazum o Idlibu zamišljen da se izbjegne napad Asadova režima na posljednje uporište pobunjenika u Siriji.

Većina u toj pokrajini na sjeverozapadu zemlje, džihadisti još uvijek zauzimaju jednu zonu nakon konačnog datuma u nedjelju navečer predviđena za njihov odlazak prema tom rusko-turskom planu.

Po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava nikakvo vidljivo povlačenje nije ustanovljeno u nedjelju prije ponoći, usprkos sporazumu sklopljenom u tom smislu između Rusije, saveznice sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, i Turske, koja podržava pobunjenike.

Džihadisti su jasno objavili svoje namjere, nekoliko sati prije roka predviđena za njihovo povlačenje: “Nećemo se odreći džihada i borbe za ostvarenje ciljeva naše blagoslovljene revolucije, u prvom redu svrgavanja kriminalnog režima”, napisao je u priopćenju Hajat Tahrir al-Šam (HTS), glavni džihadistički savez u Idlibu, proizašao iz bivšeg sirijskog ogranka Al Kaide. “Nećemo položiti naše oružje”, rekao je on.

HTS ne kaže jasno, međutim, odbacuje li rusko-turski sporazum sklopljen 17. rujna u Sočiju.  (H)